Policajci će prema LGBT osobama biti profesionalni

"Obuci prisustvuje 54 službenika, a mi ćemo znanja prenositi svim ostalim kolegama u organizacionim jedinicama na području države"

15 komentar(a)
Uprava policije, LGBT, Foto: Uprava policije
04.06.2013. 11:12h

LGBT osobama treba omogućiti da se bezbjedno izjasne o seksualnoj orjentaciji i rodnom identitetu i osjete da su zaštićeni, poručio je savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.

U Podgorici je danas počela policijska obuka na temu LGBT prava i unapređenja primjene policijskih ovlašćenja prema tim osobama.

Dvodnevnu specijalizovanu obuku koju sprovode policijski instruktori iz Kanade, pohađaće 54 policijska službenika iz svih sektora Uprave policije i njenih organizacionih jedinica.

Kojičić je na otvaranju obuke rekao da policijska aktivnost predstavlja jednu od ključnih, gdje, smatra on, Vlada potvrđuje direktnu podršku LGBT populaciji.

"Vlada je orjentisana da strateškim pristupom, kroz analizu različitih oblika homofobičnog-transfobičnog ponašanja, u saradnju sa NVO sektoru i međunarodnim ekspertom, preduzima konkretne mjere kojima će se mijenjati ustaljeni obrazac ponašanja“, rekao je on.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, rekao je da će policijski službenici u komunikaciji sa LGBT osobama biti profesionalni i da se neće voditi, kako je kazao, stereotipnim uvjerenjima.

"Uprava policije će učiniti sve da profesionalo radi kako bi u potpunosti iskorijenila netoleranciju i homofobiju u sopstvenim redovima“, rekao je on.

Crna Gora postaje lider u promociji LGBT prava u Evropi
Prema njegovim riječima, policijski službenici će odgovorno postupati u primjeni ovlašćenja prema onima koji se opredijele za kršenje Ustavom i zakonom definisanih prava i sloboda.

"Unaprjeđenje pristupa policije prema LGBT osobama je trajna intencija Uprave policije i MUP-a“, poručio je Janjušević.

Predsjednik Projektnog odbora policijske obuke Aleksandar Zeković, kazao je da je suština obuke da svi policijski službenici budu svjesni strateškog opredjeljenja MUP-a i Vlade, a to je, kako je naveo, izgradnja senzibiliteta za rad sa LGBT zajednicom.

"Policijska obuka direktno doprinosi izgradnji osjećaja i znanja svake LGBT osobe u Crnoj Gori da će biti zaštićena od bilo kojeg oblika diskriminacije, uznemiravanja, zastrašivanja i nasilja“, rekao je Zeković.

On je poručio da pojedincima koji imaju bilo kakvu vrstu rezerve da profesionalno sprovode zakone, nema mjesta u policijskoj organizaciji i MUP-u.

LGBT kontakt policajac iz Kanade Danijel Botin, poručila je da Crna Gora postaje lider u promociji LGBT prava u Evropi.

Zamjenik direktora LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević, kazao je da je policijska obuka važna zbog zaštite te populacije, ali i zbog toga što među pripadnicima policije ima onih koji imaju predrasude prema LGBT osobama.

"Bitno je da postoji politička volja i da se LGBT populacija zaštiti postoji u samom vrhu i smatram da su policijski službenici profesionalni bez obzira šta misle“, rekao je on.

Milivojević je rekao da Forum Progres radi na konsultacijama unutar same LGBT populacije kako bi se organizovala parada ponosa.

Policija je što se toga tiče uvijek bila na našoj strani, a mi ćemo nakon što završimo konsultacije uvidjeti da li ćemo imati paradu ili ne, mada su veće šanse da to toga neće doći“, kazao je on.

Samostalni policijski komesar Danko Gogić, rekao je da će kroz obuku polcijski službenici prihvatiti različitost da bi crnogorsko društvo napredovalo.

"Nadam se da će se ovom obukom promijeniti svijest građana i službenika policije. Obuci prisustvuje 54 službenika, a mi ćemo znanja prenositi svim ostalim kolegama u organizacionim jedinicama na području države“, rekao je on.

Policijska obuka podrazumijeva, kazao je Gogić, edukaciju razmjenom iskustava sa trenerima iz Toronta koji imaju dugogodišnje iskustvo u zaštiti LGBT populacije.