Novi duvanski kombinat biće prodat za 7,1 milion eura

Izgradnja Novog duvanskog kombinata trebalo bi da počne već u julu a završetak radova očekuje se naredne godine

139 pregleda0 komentar(a)
03.06.2013. 15:42h

Tenderska komisija za privatizaciju okončala je pregovore sa potencijalnim investitorom za kupovinu akcija Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDKP) i usaglasila predlog ugovora.

Predsjednik Vladine komisije Branko Vujović ocijenio je da bi ugovor mogao da bude potpisan početkom jula.

U odnosu na prvobitno ponuđenih šest miliona eura za akcije Novog duvanskog, u vlasništvu Vlade i Opštine, konzorcijum firmi: Primat, Partner company i Jaz express poboljšali su kupoprodajnu cijenu na 7,1 miliona eura.

“Nakon Tenderske komisije u konačnom će odlučivati Savjet za privatizaciju, pa Vlada. Očekujem da će početkom jula biti zaključena transakcija i jednokratno uplaćen novac, kada bi investitor trebalo da preuzme upravljanje”, kazao je Vujović “Vijestima”.

On je istakao da su tokom pregovora insistirali da investitor nastavi proizvodnju u sjedištu stare fabrike DKP-a bez prekida i da preuzme najveći dio radnika.

“U prvoj godini mislim da će broj prekobrojnih radnika biti minimalan. Glavni uslov postavljen investitoru je da u roku od 12 mjeseci izgradi novu fabriku. To će u slučaju neispunjenja automatski značiti i raskidnu klauzulu bez obaveze države da kupcu vraća kupovnu cijenu”, objasnio je Vujović.

Stečajna uprava, prema njegovim riječima, donijela je odluku da sedam brendova cigareta u vlasništvu DKP-a u stečaju preuzme kupac Novog duvanskog.

Vlada je sada vlasnik oko 70 odsto akcija Novog duvanskog, a Opština oko 30 odsto akcija.

Prethodno je oprema za proizvodnju starog Duvanskog kombinata u stečaju proknjižena kao imovina nove kompanije.

“Očekujem da će kupac, ne samo preuzeti stare brendove cigareta, već i razvijati nove brendove jer sa postojećim ni sadašnja fabrika ne može poslovati pozitivno. Očekujemo takođe da obezbijedi plasman na nova tržišta”, naglasio je Vujović.

Vlada je sada vlasnik oko 70 odsto akcija Novog duvanskog, a Opština oko 30 odsto akcija

Jedini ponuđač je najavio ulaganja od 9,4 miliona eura za izgradnju nove fabrike, a 1,5 milion u novu opremu.

Predstavnik konzorcijuma Jovan Ašanin izjavio je “Vijestima” da planiraju da 40-50 odsto proizvodnje plasiraju tržištu Srbije, a značajan broj proizvoda i u nekoliko arapskih zemalja. Konzorcijum je najavio da bi u NDKP-u zaposlio između 100 i 150 zaposlenih.

On očekuje da Novi duvanski ima potencijal da profitabilno posluje, a investitori očekuju da će uloženi novac za kupovinu akcija vratiti u roku od pet godina.

U tom periodu kupac će kupoprodajnim ugovorom biti obavezan da razvija poroizvodnju i da novu fabriku cigareta ne može prodati nekoj drugoj kompaniji.

Galerija

Novi duvanski lokacija FOTO: Boris Pejović