Tramp: Vjerujem da će Kim Džong Un poštovati dogovor o denuklearizaciji

"Vjerujem da će Kim Džong Un poštovati ugovor koji smo potpisali, i još značajnije - naše rukovanje...", naveo je Tramp

0 komentar(a)
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
09.07.2018. 18:04h

Predsjednik SAD Donald Tramp izrazio je danas uvjerenje da će lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un poštovati datu riječ o denuklearizaciji, uprkos optužbama Pjongjanga da Vašington u pregovorima postavlja zahtjeve "u gangsterskom stilu". "Vjerujem da će Kim Džong Un poštovati ugovor koji smo potpisali, i još značajnije - naše rukovanje. Dogovorili smo se o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. S druge strane, Kina bi mogla da vrši negativan pritisak protiv dogovora zbog našeg stava o trgovini - nadam se da neće", naveo je Tramp na Tviteru.

To je prva javna reakcija Trampa poslije optužbi Severne Koreje na kraju dvodnevnih pregovora s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, vođenih u petak i subotu u Pjongjangu, prenosi AP.

Dok je Pompeo kao produktivne ocijenio razgovore sa sjevernokorejskim zvaničnicima, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje saopštilo je da je posjeta Pompea Pjongjangu "za žaljenje". Pjongjang je u subotu naveo da su SAD izdale duh samita Trampa i Kima, održanog 12. juna u Singapuru, time što su uputile "jednostrane zahtjeve za potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje". SAD i Sjeverna Koreja tek treba da postignu sporazum o uslovima po kojima će Pjongjang odustati od svojih programa naoružanja, u okviru obaveze prihvaćene na samitu 12. juna da "radi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva". Tokom Pompeove posjete Pjongjangu, treće od aprila, trebalo je da počnu pregovori dvije strane o detaljima dogovora iz Singapura.