Lekić: Bolje biti pokraden nego sa onima što kradu

Parlament raspravlja o Predlogu zaključaka o izgradnji povjerenje u izborni proces, koje je inicirala opozicija, a o kojima će se izjasniti do kraja dana

30 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
31.05.2013. 13:07h

Poslanici opozicije saopštili su na sjednici parlamenta da se više zakona mora mijenjati kako bi se izgradilo povjerenja u izborni proces, dok predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) smatraju da opozicija tim predlogom želi da uruši povjerenje u institucije. Parlament raspravlja o Predlogu zaključaka o izgradnji povjerenje u izborni proces, koje je inicirala opozicija, a o kojima će se izjasniti do kraja dana. Zaključci predviđaju formiranje radne grupe koja bi radila na izmjeni izbornog zakonodavstva, a čije predloge bi Skupština usvojila do kraja jula. U zaključcima se traži da parlament hitno imenuje Vrhovnog državnog tužioca dvotrećinskom većinom, a Tužilaštvo se poziva da odgovorno, profesionalno i nepristrasno obavi itragu i efikasno okonča postupak utvrđivanja evenetualne krivične odgovornosti aktera afere Snimak.

Lekić: Ustav napali oni koji treba da ga štite Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić kazao je da su predstavnici tog saveza privremeno napustili parlament, smatrajući da to čine kao akt odgovornosti, jer je, kako je naveo, centralna ideja Fronta je borba za jačanje države, dekriminalizaciju društva i odbranu Ustava. „Smatramo da je Ustav napadnut od onih koji treba da ga štite i zato smo kao izraz protesta opredijelili za privremeno napuštanje parlamenta“, rekao je Lekić. On je naveo da je sve kulminiralo aferom Snimak, „koja je udruženi poduhvat planiranja i realizovanja izborne krađe“. „Kao akter izbornog procesa mogu da kažem da je mnogo bolje biti pokraden nego sa onima koji kradu“, rekao je Lekić. On smatra da je institucionalna kriza duboka i da ako se nešto hitno ne uradi, pravo je pitanje treba li učestvovati u radu institucija. „Očekujem da parlament bude senzibilan prema važnom aktu. Nećemo učestvovati u oblicima rada u kojima se demokratija simulira“, kazao je Lekić.

Simović: Usporavaju Crnu Goru

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović rekao je da je ideja u izgradnju povjerenja dobro došla i da je potrebna svim društvima koja teže daljem razvoju demokratije. On je rekao da je ideja u skladu da se napreduje u jačanju vladavine prava, ocjenjujući da je namjera opozicije da stvori nepovjerenje u institucije i uruši temelje vladavine prava. „Predlagač želi i uspori Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji, i zaustavljanja države na putu ka NATO-u i pokušaj da se poraz pretvori u pobjedu. Nakon svakog poraza umjesto da analizira sebe, opozicija je govorila o izbornim manipulacijama, a zaboravlja izvještaje relevantnih stranih posmatrača“, kazao je Simović. On je kazao da se povjerenje u izborni proces ne može postići proglašavanjem poraženog kandidata za pobjednika na izborima, i bojkotom parlamenta. „Povjerenje se najmanje stiče idejom o poništenju slobodne izborne volje građana. To je put skretanja energije sa važnih životnih pitanja“, naveo je Simović.

Banović: SDP ne može da podrži dio zaključaka Poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović rekao je da ukoliko bilo koji poslanik ignoriše namjeru zaključaka pravi veliku grešku. „Ovo su zaključci za izgradnju povjerenja u budućnost, jer nijedni izbori nijesu održani bez prigovora ne njihovu regularnost od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori“, rekao je Kaluđerović. Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP), Boro Banović kazao je da ta partije želi da učestvuje u daljem unapređenjuu izbornog procesa. „Naš osnovni interes je da naše društvo dalje gradi demokratiju“, rekao je Banović. On je naveo da je SDP spreman da sagleda šta je sve sporno u izbornom procesu, ali bez želje da se produbi bilo koji problem ili da se politizuje situacija. Banović je pojasnio da dio zaključaka, koji se odnosi na izbor VDT-a i izmjenu nekih zakona, SDP ne može podržati. „Ne možemo da prihvatimo da se zaključcima definiše izbor bilo kojeg organa. Ne može se na ovaj način definisati obaveza da se zaključcima hitno bira vrhovni državni tužilac“, pojasnio je on. Banović smatra da treba ostaviti radnoj grupi analiziranje koje zakone treba mijenjati, a ne da se to definiše zaključcima. On je najavio da će zbog toga SDP djelovati amandmanski na predlog zaključaka.

Pajović: DPS sramoti Crnu Goru Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da zaključci treba da pomognu rješavanju institucionalne krize. „Nakon 24 godine treba da razlučimo da li partiju treba da poistovjetimo sa državom, ili da imamo nezavisnu državu u svakom smislu“, rekao je Pajović. On je naveo da se država mora odvojiti od poistovjećavanja sa interesom DPS-a. „Nedopustivo je da zemlja koja je kandidat za članstvo u Uniji ima afere kao Crna Gora. Trenutni put sa ovakvim aferama nije put u EU, i to nije dobro za građane“, rekao je Pajović. Prema njegovim riječima, nedopsutivo je da glavni akteri mnogih afera i dalje sjede u parlamentu jer im tu nije mjesto. „Ako iko ruši međunarodni ugled države onda je to DPS, jer je afera Snimak sramota za Crnu Goru“, rekao je Pajović. Fatmir Đeka iz kluba manjinskih stranaka i Liberalne partije smatra da nije potrebno formirati radnu grupu jer bi se tima Skupština miješala u nadležnost državnih organa. „Izborni proces je protekao u najboljem redu što su potvrdili i međunarodne organizacije“, rekao je Đeka. Vladislav Bojović iz Fronta kazao je da predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, nije imao senzibiliteta prema opozicionim zahtjevima i da nije pokušao da uspustavi širok dijalog o njima. „Ovo je još jedna potvrda da Krivokapić sve vrijeme izigrava demokratu, a na kraju pruži ruku lideru DPS-a i uvaži njegove interese. Mogli ste da ste htjeli, da obezbijediti dijalog lidera parlamentarnih stranaka”, rekao je Bojović. Krivokapić je odgovorio da se više puta bavio tim pitanjima, što je dovelo i do skupštinske rasprave o njima. “Ako mislite da treba da okupim lidere partija, obratite mi se sa tom inicijativom”, kazao je on.