Sjutra u Kelnu počinje fajnl-for Lige šampiona, Kil brani titulu

Kil i Barselona će treći put igrati na finalnom turniru u Kelnu, i jedini su ovogodišnji učesnici koji su osvajali trofej.

80 pregleda0 komentar(a)
Kil, Foto: Eurohandball.com
31.05.2013. 12:16h

Kil će u subotu i nedjelju, u “Lankses arena” četvrti put uzastopno biti domaćin najvećeg rukometnog klupskog sprektakla – muškog fajnl-fora EHF Lige šampiona.

Svih 40.000 karata za dva dana spektakla, kao i prethodnih godina, odavno je rasprodato, svi čekaju da vide da li će Evropa dobiti novog šampiona, ili će moćni Kil odbraniti titulu.

Finalni turnir otvoriće sjutra (15.15 časova) Barselona i poljski Vive Targi Kelce. Do sada su se dva tima dva puta srijetala u LŠ, u novembru 2010. godine u grupnoj fazi. Barselona je slavila u gostima 33:26, dok je u Španiji bilo neriješeno 28:28.

“Kelce je sve samo ne lak protivnik, to su dokazali plasmanom u polufinale Lige šampiona. Možda klub toliko poznat protivnik u evropskim okvirima, ali jesu njihovi igrači. Imaju veliko iskustvo, radi se o sve samim reprezentativcima. Igraju brzo, kompletan su tim, i moraćemo dobro da se pomučimo ako želimo da se plasiramo u finale”, kazao je kapiten Barselone Viktor Tomas.

Vive Targi Kelce protiv španskih timova ima skor od dvije pobjede, remija i sedam poraza, dok Barselona sa poljskim timovima ima skor od tri pobjede i remija.

“Barselona ima svoje planove, mi naše. Pobijediće onaj ko bude imao bolji dan. Odlučivaće neki detalji, koncentracija, procenat šuta, forma golmana…Ja sam ubijeđen da je sve moguće. Mogu da obećam da ćemo mi dati sve od sebe da Keln bude šlan na torti u jednoj uspješnoj sezoni”, poručio je Slovenac Uroš Zorman, srednji bek Vive Targi Kelcea.

U drugom polufinalu, od 18 časova, na programu njemački okršaj između Kila i Hamburga.

"Kada igraš u Kilu, ambicije su uvijek najveće. Idemo u Keln da osvojimo titulu. Poznajemo igrače Hamburga, uvijek su protiv njih teški mečevi. Mislim da će nam biti mnogo teže nego prošle godine. Moraćemo da odigramo na najvišem nivou kako bismo došli do pehara", rekao je srpski internacionalac Momir Ilić, koji na kraju sezone poslije četiri sezone napušta Kil i prelazi u mađarski Vesprem.

Dva tima se nijesu sastajala u Ligi šampiona, a Kil protiv klubova iz svoje zemlje ima skor od 13 pobjeda, dva remija i tri poraza. Sa druge strane, Hamburg je “zemljake” na evropskoj sceni šest puta savladao, isto toliko puta izgubio, dok je jedan meč završen bez pobjednika.

“Svi smo spremni, atmosfera u ekipi je sjajna. Opušteni smo i srećno što sezonu završavamo u Kelnu”, izjavio je po dolasku u Keln za sajt Evropske rukometne federacije Hrvat u redovima Hamburga, Domagoj Duvnjak.

Kil i Barselona će treći put igrati na finalnom turniru u Kelnu, i jedini su ovogodišnji učesnici koji su osvajali trofej. U "Lankses areni" Kil je bio prvak Evrope 2010. (bolji od Barselone) i 2012. godine (savladan bivši Siudad Real, danas Atletiko Madrid), dok je Barselona titulu osvojila 2011. godine, u finalu protiv Siudad Reala.

Prije završnice u Kelnu, Kil ima i titulu iz 2007, dok je Barselona još sedam puta bila na krovu Evrope...

Hamburg će drugi put u klupskoj istoriji igrati fajnl-for, a 2011. godine je bio treći, dok će Vive Targi Kelce debitovati na završnom turniru.

Inače, za pehar prvaka Evrope neće se boriti nijedan Crnogorac, ali će biti 14 igrača sa prostora bivše Jugoslavije.

Najviše ih je u poljskom Vive Targi Kelceu (sedam, Venio Losert, Manuel Štrlek, Ivan Čupić, Denis Buntić, Željko Musa, Rastko Stojković, Uroš Zorman), zatim u Hamburgu (četiri, Blaženko Lacković, Igor Vori, Domagoj Duvnjak, Stefan Terzić), Kilu (dva, Marko Vujin i Momir Ilić) i Barseloni (1, Danijel Šarić).

Po nacionalnoj strukturi, Hrvati su najbrojniji (osam), slijede četiri Srbina, te po jedan Slovenac i Bosanac.

Tu je i naturalizovani Španac, Arpad Šterbik, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije…