Telenoru porez još 27,6 miliona

Posljednjeg dana prošle godine, Telenor je imao 178,75 miliona eura gotovine koja se odnosi na prihod ostvaren u Crnoj Gori

0 komentar(a)
30.05.2013. 07:09h

Poreska uprava u drugoj polovini prošle godine nakon detaljne kontrole sa dva rješenja dodatno je oporezovala kompaniju Telenor Crna Gora za 27,6 miliona eura, potvrđeno je juče “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Informacije o izbjegavanju plaćanju poreza i vanrednoj naplati postali su dostupni tek nakon što je nedavno sačinjen konačni revizorski izvještaj o poslovanju Telenora za prošlu godinu.

Prema izvještaju, ta kompanija je ostvarila neto profit od 729.160 eura, što je značajno gori rezultat u odnosu na godinu ranije kada je ostvaren profit od 28,72 miliona. Lošiji rezultat ostvaren je upravo zbog naknadno obračunatog i plaćenog poreza, kao i drugih nepravilnosti vezanih za prodaju pripejd vaučera i povlašćenu prodaju telefona, a što su poreznici tek naknadno utvrdili.

Naknadno obračunati porez tokom 2012. bio je trošak za Telenor, a tako je i prikazan u konačnim bilansima. Posljednjeg dana 2012, prema izvještajima o poslovanju, Telenor je imao 178,75 miliona eura gotovine koja se odnosi na prihod ostvaren u Crnoj Gori, a plasiran kao depozit kod matične firme Telenor ASA. Kamata na ovaj depozit obračunava se u visini mjesečnog Euribora. Prihod od kamate za 2012. je 418.313 eura. Da su 178 miliona isplatili svojoj centrali kao dividendu morali bi platiti porez od devet odsto na cijeli iznos, a ovako plaćuju samo porez na prihod od kamate.

Prema podacima iz revizorskog izvještaja, poreznici su krenuli sa kontrolom Telenora 5. decembra 2011. godine da bi 12. jula prošle godine donijeli rješenje prema kojem kompanija mora da plati 26.773.164 eura. Naknadno je doneseno još jedno da plate dodatni iznos od 830 hiljada eura.

Najveći dio navedenog iznosa poreza od 19.124.881 eura odnosio se na porez po odbitku za plasmane (sporne pozajmice) prema “cash poolu” kompanije i pripadajuću kamatu u iznosu od 5.571.294 eura.

Poreznici su, takođe, utvrdili da Telenor mora dodatno platiti 739.974 eura poreza na dobit, kao i 1.337.014 eura poreza na dodatu vrijednost (PDV). Naknadno obračunati porez na dobit utvrđen je poslije kontrole prodaje pripejd vaučera, kao i isplata licima iznajmljenim za rad kod Telenora.

Takođe, 12. jula 2012. poreznici su u Telenoru inicirali kontrolu koja se odnosila na PDV za prodaju telefona po povlašćenim uslovima za 2007.i 2008. godinu. Poreska uprava je 3. avgusta prošle godine donijela novo rješenje kojim je obavezala operatera mobilne telefonije da dodatno plati 830.062 eura po osnovu PDV-a.

Najveći dio navedenog iznosa poreza od 19.124.881 eura odnosio se na porez po odbitku za plasmane (sporne pozajmice) prema “cash poolu” kompanije

Žalili se Ministarstvu i Upravnom sudu

Na pitanje “Vijesti” da li se kompanija žalila sudskim instancama na rješenje Poreske uprave i Ministarstva finansija u vezi sa naknadnim oporezivanjem, iz Telenora su odgovorili da su uložili žalbu Ministarstvu finansija i podnijeli tužbu Upravnom sudu na ta rješenja osporavajući ih “jakim pravnim i poreskim argumentima”.

“Poreska uprava je, bez pravnog osnova, rješenjem izvršila reklasifikaciju depozita Telenora Podgorica u Internoj banci Telenora u dividendu koja podliježe obračunu poreza po odbitku. Želimo da napomeneno da je učešće Telenora Podgorica u Internoj banci Telenora ASA u potpunosti u skladu sa Zakonom o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i zasnovano je na već dobijenim pozitivnim mišljenjima od strane nadležnih državnih organa”, odgovorili su iz Telenora.

Na pitanje, da li će nastaviti sa praksom da ostvarenu dobit iz poslovanja u Crnoj Gori ne prikazuju u bilansima kao profit i dividendu, već taj novac pozajmljuju matičnoj firmi u inostranstvu, iz kompanije su odgovorili.

“Telenor je otvorena i transparentna kompanija koja posluje u skladu sa međunarodnim i nacionalnim zakonima i propisima. Telenor iskazuje profit u svojim finansijskim izvještajima, koji su pripremljeni u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima, a koji se primjenjuju u Crnoj Gori i shodno tome uredno i blagovremeno izmiruje sve poreske obaveze”.

Galerija

novac, pare FOTO: Shutterstock.com