Kada bi svi radili kao Prva banka, urušio bi se sistem

Prva banka traži da Eurofond vrati kredite za više građana kojima je bio žirant ali iz fonda osporavaju potpis na obavještenju da su primili predlog ugovora o kreditu

244 pregleda15 komentar(a)
Veselin Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
29.05.2013. 15:47h

Drugim suočavanjem direktora Eurofonda Boiše Šotre i činovnika Prve banke Petrašina Kasalice u Privrednom sudu juče je okončana rasprava po tužbi banke, u kojoj je najveći akcionar premijerov brat Aca Đukanovića, protiv fonda koji deceniju kontroliše biznismen Veselin Barović sa partnerima.

Prva banka smatra da fond treba da vrati kredite za više fizičkih lica kojima je, kako tvrde, bio žirant, a sporna je vjerodostojnost potpisa Šotre na obavještenju da je primio predlog ugovora o kreditu.

Sudija Milica Popović najavila je da će presudu donijeti u roku od 30 dana.

Prva banka tužbom traži da sud naredi Eurofondu da u skladu sa protokolom potpiše nove ugovore o kreditu i kupoprodaji nepokretnosti, da bi naplatila kredite izdate Veselinu Baroviću, Milošu Driziću i Rajku Mihoviću. Prema svjedočenju, oni su se zadužili u Prvoj banci, kupili plac u Štoju, ali kredit u iznosu od 5,68 miliona eura nijesu vratili. Eurofond je ostao čvrst u stavu da sa Prvom bankom ne potpisuje ugovor o kreditu jer mu je ta banka, kako tvrde, nezakonito u prvoj polovini 2010. godine skinula sa računa 1,5 miliona eura namijenjenih za plaćanje poreza.

”Više puta sam pozivao telefonom Šotru da ispuni obaveze iz protokola od 2. septembra 2009. U njegovu kancelariju sam došao 16. jula 2010. i tražio da stavi potpis na obavještenje da je od Eurofonda primio predlog ugovora o kreditu. Potpisao je stojeći u polusavijenom položaju na malom stolu koji se nalazio ispred kabinetskog stola. Kada sam vidio kako je potpisao tražio sam da stavi pečat što je on i uradio. Poslije smo pošli da pijemo kafu”, izjavio je juče Kasalica.

Šotra je, međutim, i juče negirao da je potpisao obavještenje da je primio predlog ugovora o kreditu.

“Ovo nije moj potpis, niti sam pečatirao. U mojoj kancelariji nema malog stola niti ga je ikada bilo. Sudu skrećem pažnju da se bavite nekim dopisom koji mi je nuđen 4-5 mjeseci nakon što je Prva banka Eurofondu skinula sa računa oko 1,5 miliona eura”, odgovorio je Šotra.

Njegov advokat Milan Vujošević naglasio je da je veoma “simptomatično” da je novac sa računa Eurofonda skinut u trenutku kada je Poreska uprava trebalo da prinudno naplati porez na dobit za 2009. godinu.

“Sredstva sa računa su skinuta suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku. Kada ostale banke ne bi poštovale naloge Centralne banke o prinudnoj naplati urušio bi se čitav sistem”, dodao je Vujošević.

Advokatica Prve banke Ksenija Franović i Petrašin Kasalica odgovorili su, međutim, da je ta banka samo izvršavala obaveze iz protokola sa Eurofondom.

Kasalica tvrdi da je nalog CBCG bio nezakonit, a advokat Vujošević je to negirao i istakao da “protokol ne može biti jači pravni osnov od naloga CBCG”.

Spor između Eurofonda i Prve banke počeo je ranije u Osnovnom sudu tako što je Eurofond tužio banku tvrdeći da im je sa računa nezakonito skinula 1,56 miliona eura kojim su namjeravali da plate porez. Prema prvostepenoj presudi usvojenoj početkom aprila, Prva banka treba sa obračunatim kamatama vrati 1,8 miliona eura. Banka se žalila Višem sudu na prvostepenu presudu, ali taj sud o ovom slučaju još nije odlučivao.