Beranselo: Žene i djeca spriječili istovaranje kamiona smeća

Komunalci su u pratnji policije stigli u Beranselo oko tri sata poslije ponoći, ali su ih mještani ovog puta dočekali organizovano

19 komentar(a)
27.05.2013. 08:38h

Mještani Beransela osujetili su sinoć novi pokušaj policije da pruži asistenciju Komunalnom preduzeću i da ponovo istovare otpad na Vasovim vodama.

Komunalci su u pratnji policije stigli u Beranselo oko tri sata poslije ponoći, ali su ih mještani ovog puta dočekali organizovano.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Tiha Bogavca komunalci ovog puta nijesu uspjeli da istovare ni jedan kamion, jer su ih u tome spriječili žena i djeca iz Beransela.

"Mještanke Beransela su dovele svoju djecu u pola tri na barikade, i spremno dočekali policiju i komunalne kamione. Muškarci su stajali sa strane, jer skoro svi imamo prekršajne prijave ili smo procesuirani“, rekao je Bogavac.

On je dodao da Beranselci ne odustaju od svoje borbe za zdravu životnu sredinu, što im je garantovano Ustavom i zakonom.

"Oni na ovaj način - silom, prijetnjama i kaznama, neće ništa postići“ – kazao je Bogavac.

Član Savjeta Mjesne zajednice Slobo Lončar ispričao je da je bilo mnogo ružnih scena, ali da je stanje trenutno mirno.

"Mogu slobodno reći da smo mi imali dojavu da će oni sinoć i jutros pred zoru ponovo pokušati da istovare smeće. Organizovali smo se dobro, a glavnu riječ su vodile žene koje su dobacivale policiji ’hapsite kriminalce a ne nas’ i slično. Bilo je ukupno oko sto pedeset mještana koji su čitavu noć proveli na barikadama“ – rekao je Lončar.

Mještani Beransela već nekoliko godina biju bitku sa lokalnim vlastima i državnim institucijama, da se prestane sa daljim odlaganjem otpada na lokaciji Vasove vode, nadomak njihovih kuća, kao i da se odustane od namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija. Prema nekim procenama na tom mjestu je do sada lagerovano oko milion tona opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća i najcrnja ekološka tačka na sjeveru Crne Gore.

Beranselci su u proteklih tri godine više puta blokirali gradsko smetlište, a sve dosadašnje blokade razbijene su grubom primjenom policijske sile.

Posljednja blokada traje najduže, još od 18. februara. Policije je samo u dva-tri navrata uspjela da je nakratko probije i omogući kamionima Komunalnog preduzeća da istovare smeće na Vasovim vodama.

Policija i lokalne vlasti pokušavaju da prekršajnim prijavama i novčanim kaznama rastjeraju mještane Beransela sa barikada. Veliki broj muškaraca ovog naselja do sada je procesuiran, pa su zbog toga sada glavnu riječ preuzele žene ovog prigradskog naselja, koje sa djecom i naručju stoje ispred policije i kamiona.

Tokom dana je stiglo nekoliko poziva policije građanima koji su spriječili odlaganje smeća.

Galerija