Produžiće dozvolu za rad deponije Možura?

Deponija prima otpad iz Bara, Ulcinja, Budve, Kotora i Tivta

442 pregleda0 komentar(a)
Deponija Možura, Foto: Anto Baković
09.07.2018. 10:08h

Dozvola za rad deponije Možura, koja je jedna od dvije sanitarne deponije u Crnoj Gori, biće produžena za još pet godina, predviđeno je Nacrtom rješenja o produženju važenja integrisane dozvole za rad tog postrojenja.

Nacrt rješenja o produženju važenja integrisane dozvole (dozvola kojom se najvećim zagađivačima utvrđuje količina materija i intenzitet njihovog ispuštanja u životnu sredinu) uradila je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine. Nacrt će biti na javnoj raspravi koja će trajati 15 dana.

Integrisana dozvola za deponiju, kojom upravlja preduzeće Možura, izdata je 4. aprila 2013, a produženje dozvole to preduzeće je tražilo u decembru 2017. Možura spada u kategoriju deponija koje primaju više od 10 tona otpada na dan, ili ukupnog kapaciteta koji prelazi 25.000 tona. U državnom planu upravljanja otpadom piše da je ukupno projektovani kapacitet deponije oko milion kubika.

Preduzeće Možura osnovale su opštine Bar i Ulcinj sa ciljem pružanja usluga deponovanja čvrstog komunalnog otpada. Preduzeće je počelo da radi 2012. godine i ima 20 zaposlenih. Deponija se nalazi na parceli površine 135,5 hektara, na granici između opština Bar i Ulcinj, a osim te dvije opštine prima otpad iz Budve, Kotora i Tivta.

Lokacija je od mora udaljena oko 1.500 metara vazdušne linije, a što se tiče životne sredine, kako se navodi u Nacrtu rješenja, mogu biti zagađenje vazduha, vode i zemljišta, buka i vibracije i rizik od udesa. Piše da u blizini lokacije nema stalnih vodotoka, a nema dokaza o postojanju vode za piće i bunara u širem području. U svim mjerenjima kvaliteta zemljišta pokazalo se da nije bilo zagađivanja uslovljenog radom deponije.

U slučaju prestanka rada deponije, kako se navodi, obaveza je izvođača da uradi izolaciju naslaga otpada, prekrivajući ih slojem gline, zemlje ili specijalnim geosintetskim materijalima sa izvodima za prihvat biogasa.