Prva banka u minusu 810.000 eura, Atlas banka 228.000

Gubitak Atlas banke značajno je viši u odnosu na prvi kvartal prošle godine kada je ostvaren neto profit od 272 hiljade eura

0 komentar(a)
24.05.2013. 10:57h

Prva banka, koju kontroliše premijerov brat, biznismen Aco Đukanović, od početka januara do kraja marta ove godine završila je sa gubitkom od 810 hiljada eura, dok je Atlas banka iz grupacije kojom predsjedava Duško Knežević prvi kvartal je završila sa minusom od 228 hiljada eura, pokazuju izvještaji o poslovanju banaka za tri mjeseca objavljenim na Montenegroberzi.

To su dvije od tri finansijske institucije u Crnoj Gori koje su poslovnu godinu započele gubicima. Iz Centralne banke je ozvaničeno da su tri banke u gubitku u ukupnom iznosu od 1,2 miliona.

Preostalih osam banaka iskazuju dobit od ukupno 11 miliona eura. Ostvareni gubitak Prve banke tokom tri mjeseca smanjen je u odnosu na uporedni period prošle godine kada je iznosio čak 1,4 miliona eura.

Gubitak Atlas banke značajno je viši u odnosu na prvi kvartal prošle godine kada je ostvaren neto profit od 272 hiljade eura. Upoređujući podatke između dva perioda prihodi Prve banke od kamata smanjeni su sa 4,46 miliona na tri miliona eura.

Rasli prihodi od naknada

Nasuprot tome, rashodi od kamata su povećani sa 1,99 miliona na dva miliona. Prihodi od naknada Prve banke povećani su sa 656.000 na 787.000 eura, dok su rashodi od naknada neznatno povećani sa 420.000 na 454.000 eura. Troškovi zarada i drugih naknada zaposlenih za godinu su smanjeni sa 1,13 miliona na 1,09 miliona eura.

Prihodi po osnovu kamata Atlas banke smanjeni su sa 10,7 miliona u prvom kvartalu prošle godine na 2,6 miliona, a rashodi po osnovu kamata sa 4,99 miliona na 1,2 miliona eura. Prihodi Atlas banke po osnovu naknada i provizija smanjeni su sa 4,8 miliona na milion eura, dok su rashodi po osnovu naknada i provizija smanjeni sa 1,7 miliona na 436 hiljada eura.

Za ovu finansijsku instituciju je dobro što su ostali poslovni rashodi, upoređujući dva perioda, smanjeni sa 8,8 miliona na 2,17 miliona eura, što u značajnoj mjeri poboljšava sliku bilansa uspjeha banke.

I braća Ban u minusu

Preduzeće Pomorski saobraćaj koje ima monopol na trajektni prevoz putnika i automobila na jedinoj trajektnoj liniji u državi, Kamenari-Lepetane, prvi kvartal ove godine je završilo gubitkom od 55.260 eura.

To je 15 odsto veći gubitak nego u istom periodu lani, pokazuju podaci sa sajta Komisije za hartije od vrijednosti. Pomorski saobraćaj kontrolišu podgoričko-grbaljski biznismeni, braća Dejan i Duško Ban koji su tu monopolsku firmu kupili od države prije devet godina od kada na kraju godine stalno imaju čistu zaradu od trajekta. Firma je lani poslovala sa profitom od 1,63 miliona eura prije oporezivanja, što je 7,4 odsto bolji rezultat nego 2011.

Povećan gubitak: Trajekt Pomorskog saobraćaja

Prema izvještaju objavljenom na sajtu KHOV, Pomorski saobraćaj je u prva tri mjeseca ove godine imao prihode od 641.330 eura i rashode od 733.020 eura. U odnosu na prvo tromjesečje 2012, prihodi su uvećani za oko 19 hiljada eura, ali su i rashodi porasli za oko 15 hiljada.

Iako su za otprilike toliko smanjeni troškov i materijala (goriva i maziva), za 10 hiljada eura povećani su troškovi zarada, dok stavka “ostali poslovni rashodi” bilježi rast za trećinu na ukupno 108.190 eura. U prva tri mjeseca godine na trajektnom prelazu u Boki Kotorskoj po pravilu se bilježi najmanji promet.

Iz Pomorskog saobraćaja su nagovijestili da će od 1. juna cijenu karte za prevoz automobila trajektom sa aktuelnih četiri, podići na 4,5 eura što je bio slučaj i lani tokom špica turističke sezone.

Galerija

Aco Đukanović FOTO: Boris Pejović