Male elektrane u Bijelom Polju još nema

Koncesiju da gradi mini hidroelektranu u junu prošle godine je dobilo preduzeće, gdje je češki investitor Tomaš Hajek vlasnik sa 52 odsto, a premijerov kum Vuk Rajković suvlasnik

190 pregleda7 komentar(a)
22.05.2013. 07:56h

Skoro je godina otkad je firma Synergy dobila saglasnost Vlade da gradi malu hidroelektranu (mHE) „Vrelo“ na istoimenom vodotoku u selu Lijeska u Bijelom Polju, ali posao još nije završen.

Koncesiju da gradi mini hidroelektranu u junu 2012. je dobilo to preduzeće, gdje je češki investitor Tomaš Hajek većinski vlasnik sa 52 odsto, a premijerov kum Vuk Rajković suvlasnik sa udjelom od 12 odsto sa firmom KIA Montenegro.

Vlada je dala saglasnost za gradnju, kako piše u ugovoru od početka juna prošle godine, male HE, snage 587,5 kilovati.

Koncesionar još gradi put do buduće hidrocentrale. Preduzeće Synergy osnovano je za proizvodnju električne energije.

Među akcionarima sa po12 odsto vlasništva navode se i Radoje Vujadinović, Dragana Bošković i Uroš Karadžić. Problem je bio i, prema nezvaničnim informacijama, i zbog otkupa zemljišta jer nakon toga korišćenje puta nije bilo dozvoljeno svim mještanima.

Koncesija je data na 30 godina za koncesionu naknadu u visini 6,1 odsto planirane godišnje proizvodnje električne energije.

Synergy je dobio energetsku dozvolu za proizvodnju 2.760 gigavat-sati godišnje. Dozvola važi do 5. marta 2014. godine.

Vuk Rajković godinama je poslovno vezan sa premijerovim bratom Acom Đukanovićem, u čijoj upravi Prve banke je bio jedan period.

Nakon uvođenja sankcija SRJ, bivši savezni devizni inspektorat identifikovao je Rajkovićevu firmu Juventa da je navodno učestvovala u sumnjivim poslovima uvoza naftnih derivata.

Juventa je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, i sada aktivna. U jednoj od firmi premijera, Global Montenegru, Rajković je suosnivač i partner. Ta firma posjeduje oko 20.000 kvadrata zemljišta kod Budve.

Dugovanje Globala Hipo banci iznosilo je 2008. oko pet miliona eura, a kredit je prešao, prema nezvaničnim informacijama, u kategoriju rizičnog. Pregovaraju sa bankom o reprogramiranju duga.

Rajković je formalno osnivač i direktor KIA Montenegro kompanije...

Galerija

hidroelektrana Vrelo put FOTO: Jadranka Ćetković