Oklahoma: Spasilačke ekipe skoro završile pretragu

Vlasti su na Fudžita skali koja označava jačinu tornada, sa broja četiri podigli na najviši, broj pet. To je učinjeno nakon preliminarnih izvještaja o pričinjenoj šteti

0 komentar(a)
Oklahoma tornado, Foto: Reuters
22.05.2013. 06:52h

Spasilačke ekipe skoro su okončale pretragu za žrtvama i preživjelima u gradiću Mor kod Oklahome koji je pogođen razornim tornadom u kojem je poginulo 24 ljudi, među njima devetoro djece.

Poslije skoro 24 sata pretrage, šef vatrogasne ekipe Geri Bird ubijeđen je da ispod ruševina više nema tijela žrtava ili preživjelih.

Lokalne vlasti su saopštile da su bile fokusirane na pretragu a da im tek predstoji da utvrde razmjere štete koju je pričinio izuzetno jak tornado.

Za sada još nije utvrđeno koliko je kuća srušeno i koliko je porodica raseljeno. Hitne službe imaju probleme da se kreću gradićem i orijentišu jer je tornado uništio saobraćajnu signalizaciju i table.

Bilans poginulih u tornadu je sa 51 smanjen na 24 jer su u konfuziji neke žrtve prvobitno dva puta brojane. U lokalnim bolnicama, pomoć je pružena za više od 200 osoba, prenio je AP.

Geri Bird je kazao da je svaka oštećena kuća u Moru pregledana najmanje jedanput. Njegov cilj je, kako je rekao, da se svaki objekat tri puta pretraži kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da nema više tijela niti preživjelih ispod ruševina.

U školi koju je raznio tornado, spasilačke ekipe pretražuju ruševinu ciglu po ciglu. Njihove napore ometala je jaka kiša.

Vlasti su na Fudžita skali koja označava jačinu tornada, sa broja četiri podigli na najviši, broj pet. To je učinjeno nakon preliminarnih izvještaja o pričinjenoj šteti.

Tornado je na zemlji bijesneo 40 minuta, sa udarima vjetra jačine najmanje 320 kilometara na sat.