Crna Gora uštedjela Deripaski 300 eura

Prateći brod jahte ruskog oligarha uplovio u Porto Montenegro bez pilota

687 pregleda26 komentar(a)
22.05.2013. 08:43h

Motorni brod "Sputnik", prateće plovilo superjahte "Queen K2 koja pripada ruskom oligarhu Olegu Deripaski, uplovio je minulog vikenda u marinu Porto Montenegro u Tivtu.

"Sputnik" je, prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora "Vijesti", u Boku ušao i u Tivat uplovio bez obaveznog korišćenja usluga pilotske službe koja u zaliv uvodi brodove.

Slično se lani dešavalo i sa Deripaskinom 73-metarskom jahtom "Queen K" koja je, takođe, odlukom Lučke kapetanije Kotor, bila oslobođena usluga korišćenja i plaćanja pilotaže.

“Sputnik” je brod od 2.307 bruto-tona, dugačak 60, širok 16 i sa gazom od 4,8 metara
Donoseći takvu odluku, nadležni su se lani pozvali na član 29 Zakona o jahtama Crne Gore u kojem je navedeno da je za domaće jahte preko hiljadu bruto-tona i za sve strane jahte pilotaža obavezna, posebno u vodama Bokokotorskog zaliva, ali i da se od te obaveze može izuzeti "jahta kojom zapovijeda lice koje je više od pet puta uplovljavalo u istu luku, uz prethodno pribavljenu saglasnost kapetanije ili ispostave".

"Ko je i na osnovu čije stručne procjene da je taj čovjek sposoban da bez asistencije pilota uplovi u zaliv, dao izuzeće od obaveze korištenja pilotaže zapovjedniku 'Sputnika'? Da li taj neko ko sjedi u kancelariji, bolje od mene i mojih kolega pilota koji smo svakodnevno na tim brodovima, zna da li je dotični zapovjednik sposoban ili ne da sigurno vodi brod izazovnim navigacijskim područjem kakav je zaliv Boke?”, pita se izvor “Vijesti”, dugogodišnji kapetan duge plovidbe i pilot koji uvodi brodove u Boku.

"Vijesti" su tim povodom Ministarstvu pomorstva uputile pitanja jer odgovorni u Lučkoj kapetaniji Kotor nemaju odobrenje da direktno komuniciraju sa medijima, ali odgovori za sada nijesu stigli.

“Sputnik” je brod od 2.307 bruto-tona, dugačak 60, širok 16 i sa gazom od 4,8 metara.

Prema važećem cjenovniku, taj brod bi za usluge pilotaže u jednom pravcu na relaciji Zelenika-Tivat, pilotskoj službi trebalo da plati nešto više od 300 eura.

Prateći brod jahte ruskog oligarha, u Boku je stigao iz Đenove.

Oleg Deripaska

Iz Ministarstva pomorstva nijesu odgovorili ni na pitanje da li razmišljaju o ukidanju kontroverzne odredbe člana 29 Zakona o jahtama koja, ukoliko se bude striktno primjenjivala na čemu već insistiraju agenti brojnih takvih plovila koji će narednih mjeseci dolaziti u Boku, može prouzrokovati pravi haos u akvatorijumu zaliva.

U Boku je lani više od pet puta dolazilo dosta velikih jahti, a slično će biti i tokom narednog ljeta i svi njihovi agenti najavili su da će od Lučke kapetanije tražiti da te brodove izuzme od obaveze korišćenja pilota što može značajno ugroziti bezbjednost odvijanja pomorskog saobraćaja u zalivu.

Zakon o jahtama donijet je 2007. kao jedan od uslova za zaključenje transakcije između kanadskog milijardera Pitera Manka i Vlade Mila Đukanoviča o prodaji za 3,26 miliona eura i rušenju tivatskog Arsenala, odnosno izgradnji Porto Montenegra.

Taj zakon uveo je niz povoljnosti za bogate nautičare i veće jahte, a ukidanje obaveze korišćenja pilota nakon petog dolaska broda u neku od crnogorskih luka, samo je jedna od povoljnosti koje je Vlada u Podgorici bogatašima dala “u cilju stvaranja uslova za brži razvoj elitnog nautičkog turizma”.

Tu povoljnost lani je već koristila jahta “Queen K”, Mankovog partnera u projektu Porto Montenegro, ruskog magnata Olega Deripaske koji je preko CEAC-a i KAP-a, “u crno zavio” crnogorsku ekonomiju i poreske obveznike.

Brajović ćuti tri mjeseca

Udruženje pilota Luke Kotor je prije tri mjeseca u svojim preporukama za unapređenje organizacije i bezbjednosti odvijanja pomorskog saobraćaja u Boki, eksplicitno tražilo da sve "jahte i teretni brodovi preko 500 bruto-tona i putnički brodovi sa više od 1.000 bruto-tona podliježu obaveznoj pilotaži".

Međutim, ministarstvo koje vodi Ivan Brajović do danas nije reagovalo na taj, niti bilo koji drugi predlog i zahtjev pomorskih pilota.

Galerija

brod Sputnik Oleg Deripaska FOTO: Siniša Luković
Ivan Brajović FOTO: Luka Zeković