Međunarodna potjernica za Hildom Tovšak

Mariborski okružni sud je u petak ukinuo pritvor protiv bivše direktorice građevniske firme "Vegrad" i suoptuženog Aleša Pangerca

0 komentar(a)
Hilda Tovšak, Foto: Siol.net
20.05.2013. 18:15h

Za slovenačkom privrednicom Hildom Tovšak, optuženom zbog privrednog kriminala, poslije njenog puštanja iz pritvora na prijedlog državnog tužilaštva, izdata je evropska potjernica.

Mariborski okružni sud je u petak ukinuo pritvor protiv bivše direktorice građevniske firme "Vegrad" i suoptuženog Aleša Pangerca, ali je već dan kasnije ponovo odredio pritvor za oboje.

Sud je objasnio da im je ukinuo pritvor po službenoj dužnosti jer je specijalizovano državno tužilaštvo izmijenilo istražni zahtjev protiv optuženih u od ranije poznatom predmetu u vezi s radnicima gradilišta Termoelektrane Šoštanj.

Sada je sudsko vijeće na prijedlog državnog tužilaštva izdalo i evropski nalog za hapšenje i izručenje, kao i potjernicu

Ne zna se gdje je Hilda Tovšak koja je navodno otišla automobilom s diplomatskim registarskim tablicama, niti se zna gdje je suoptuženi Aleš Pangerc iz ljubljanskog preduzeća "Go Extra".

Oni se terete za krivično djelo za koje je zakonom propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Tokom postupka je tužilaštvo prekvalifikovalo zahtjev za istragu i Tovšak optužila za krivično djelo nedozvoljenog davanja poklona za šta je propisana kazna od tri godine zatvora.

U slučaju optužbe za krivično djelo s kaznom do tri godine zatvora, primjenjuju se odredbe krivičnog zakona o skraćenom postupku pred okružnim sudom, a pritvor može trajati najduže petnaest dana, rekao je advokat Boris Kanduti.

Sada je sudsko vijeće na prijedlog državnog tužilaštva izdalo i evropski nalog za hapšenje i izručenje, kao i potjernicu. Pritvor za Pangerca je bio određen zbog sumnje da bi mogao pobjeći i ponoviti krivično djelo.