Vojnici u uniformama kao u 17. vijeku paradirali Zagrebom

u programu koji se izvodi svake subote i nedjelje od 11.40 do 14.20 učestvuje 17 vojnika, od kojih 13 pješaka i 4 konjanika

54 pregleda1 komentar(a)
parada, Foto: Anadolija
19.05.2013. 14:00h

Dvoipolsatna ceremonija smjene straže hrvatskih vojnika na zagrebačkom Gornjeg grada počinje pripremom straže i pregledom naoružanja.

Kako javlja novinar agecije Anadolija (AA), u programu koji se izvodi svake subote i nedjelje od 11.40 do 14.20 učestvuje 17 vojnika, od kojih 13 pješaka i 4 konjanika.

Grupa vojnika kreće se preko najposjećenijih tačaka u gradu na kojima se postavlja straža. To je turistička senzacija u kojoj se, uz oružare, trubače, bubnjare, komandira i zapovjednike pozivaju u šetnju i turisti kako bi što bolje i na jedinstven način upoznali ljepote zagrebačkog Gornjeg grada.

Ovime je predstavljena vojska koja je učestvovala u tridesetogodišnjem ratu u 17. vijeku u sklopu francuske kraljevske vojske.

Vojničke vještine i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su 1664. godine utemeljenjem hrvatske pukovnije ''Royal Cravattes''.

Ovi vojnici nosili su u početku marame, a kasnije poveze sličnije kravati. Ime kravata veže se uz naziv (fr. Croata) Hrvat i pretpostavlja se da su kravatu kao odjevni predmet svijetu predstavili baš hrvatski vojnici koji su ratovali širom Evrope u sklopu vojski evropskih zemalja.