Skulptura "U čast Njegoševe misli" biće otkrivena danas na Cetinju

Skulptura će biti svečano na prostoru između Biljarde i Vladinog doma, u 19 časova. Sat kasnije, u Biljardi će biti otvorena i izložba „Misterijum Luče mikrokozma“

85 pregleda5 komentar(a)
18.05.2013. 09:04h

Povodom večerašnjeg svečanog otkrivanja skulpture Dimitrija Popovića „U čast Njegoševe misli“ i otvaranja izložbe Dimitrijevih radova pod nazivom „Misterijum Luče mikrokozma“, juče je u Prestonici održana konferencija za novinare.

Pored velikog umjetnika, prisutnim predstavnicima medija obratili su se i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kao i direktor Narodnog muzeja Crne Gore, akademik Pavle Pejović.

Iskazujući zadovoljstvo činjenicom da će sjutrašnji program biti realizovan u saradnji Prestonice Cetinje i Narodnog muzeja Crne Gore, gradonačelnik Bogdanović ocijenio je kako je riječ o jednom od najznačajnijih događaja povodom proslave velikog jubileja – 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

"Kao gradonačelniku, a prije svega kao građaninu Cetinja, izuzetno mi je drago što će naš grad od sjutra zvanično dobiti još jedan prepoznatljiv monument – skulpturu „U čast Njegoševe misli“. Veliku zahvalnost na tome, prije svega, dugujemo Dimitriju Popoviću, ali i Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, s obzirom na to da je skulptura njihov zajednički poklon Prestonici Cetinje u čast važnog jubileja", kazao je gradonačelnik Bogdanović, dodajući kako o značaju programa govori i činjenica da će mu prisustvovati brojni gosti iz Crne Gore, ali i Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Gradonačelnik Bogdanović najavio je na jučerašnjoj konferenciji i kako će Dimitrije Popović biti autor bunara na Dvorskom trgu, koji će biti postavljen tokom proslave 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović kazao je kako je pomenutoj instituciji čast što je pomogla u organizaciji predstojećih događaja.

"Mitologiju ovog podlovćenskog prostora, ovaj njen duboki genius loci predznak, nije lako dokučiti jer je proistekla iz vjekovne mudrosti naroda i njegovog teškog bitisanja u ovim vrletima. Njen sublimat je dao veliki Rade Tomov u svojoj “Luči”, uzdižući ga u nebeske lovćenske visine.

"Njegoš u svojoj ”Luči” govori o čovjeku kao o tragičnom biću, koje teži da spozna tajnu koja mu uvijek izmiče. Mi nikad ne možemo spoznati tajnu ljudskog bića i to jeste snaga, ljepota i na neki način apsurd umjetnosti - jer teži nečemu nedokučivom"
Kao neko ko je rastao sa tim slikama, skaskama i muzikom, Dimitrije Popović iskreno reaguje, i daje odgovore koji nam otvaraju nove vidike i bacaju novu svjetlost i na ovaj prostor, i na Njegoša, ali i na Dimitrija samog. On je ponovo, zahvaljujući pjesniku, iščitavanjem njegove poezije, pronašao slike duboko pohranjene u najdubljim slojevima sebe samoga, koje su, iako naslonjene na Njegoša, postale njegova poezija i njegova ispovijest", rekao je Pejović.

Autor skulpture, Dimitrije Popović, zahvalio je gradonačelniku Bogdanoviću i direktoru NMCG Pejoviću na tome što su u svojim obraćanjima dotakli „bit ovog ciklusa“.

"Njegoš u svojoj ”Luči” govori o čovjeku kao o tragičnom biću, koje teži da spozna tajnu koja mu uvijek izmiče. Mi nikad ne možemo spoznati tajnu ljudskog bića i to jeste snaga, ljepota i na neki način apsurd umjetnosti - jer teži nečemu nedokučivom. Kada sam razmišljao o skulpturi, odnosno kako Njegoševu misao prenijeti u konkretan oblik, poslužili su mi stihovi iz njegove pjesme „Crnogorac k svemogućem Bogu“, koja upravo govori o čovjeku kao tragičnom biću, prognanom na zemlju, koji u svojoj tragičnoj egzistenciji pokušava doprijeti do suštine tog apsoluta, do sebe samog. Ta skulptura ima simbolično određenje, ona daje spoj konstruktivnog i organskog, simbolizuje odnos prema nebu – prema toj nikad dokučivoj tajni svemira, kojoj je Njegoš bio opsesivno podređen", kazao je autor.

Skulptura „U čast Njegoševe misli“ biće svečano otkrivena večeras, na prostoru između Biljarde i Vladinog doma, u 19 časova. Sat kasnije, u Biljardi će biti otvorena i izložba „Misterijum Luče mikrokozma“.

Saglasje starog i novog

Prema riječima Dimitrija Popovića, simbolika postoji i kada je u pitanju lokacija na kojoj će se nalaziti skulptura „U čast Njegoševe misli“.

"Lokacija je simbolična i pravi saglasje ambijenta, motiva i povoda kojim je postavljena. Ona na određeni način povezuje i staro i moderno vrijeme. To mjesto, naime, kao da povezuje linijom Cetinjski manastir sa Balšića pazarom, Orlov krš sa Vlaškom crkvom, iskopine nekadašnjeg dvora Crnojevića i dvora kralja Nikole sa Vladinim domom, i tako pravi savršen spoj koji i u simboličkom i u formalnom smislu doprinosi onome što je svima nama dužnost – da Njegoševu tradiciju njegujemo i razvijamo", zaključio je on.