Junker: Eurozona je stabilnija nego prije godinu

Luksemburški premijer je naveo da je prije 12 mjeseci glavna tema bio eventualni izlazak Grčke iz eurozone, koji bi doveo u pitanje opstanak monetarne unije, "ali je sada to prošlost"

0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Euobserver.com
16.05.2013. 16:13h

Kriza u eurozoni značajno je popustila u odnosu na period prije godinu dana kada su neki sumnjali u opstanak monetarne unije, izjavio je luksemburški premijer i nekadašnji šef eurozone, Žan-Klod Junker.

"Kada se lideri EU okupe u Brisleu naredne nedelje, moći da se osvrnu na nedavni mirniji period u eurozoni", kazao je Junker novinarima u Berlinu, uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a prenosi Tanjug.

Junker je naveo da je prije 12 mjeseci glavna tema bila Grčka i njen potencijalni izlazak iz eurozone, koji bi doveo u pitanje opstanak monetarne unije.

"Svi ti strahovi i takvi naslovi iščezli su. Situacija je manje dramatična nego prije godinu dana", rekao je on, upozoravajući da, i pored toga što je Evropa na dobrom putu, problemi još nijesu riješeni i potrebno je istrajati u reformama, pogotovo u bankarskom sektoru.

Luksemburški premijer napomenuo je da EU mora da nastavi sa fiskalnom konsolidacijom, kao i sa podsticanjem privrednog rasta i zaposlenosti.

Merkelova je ranije poručila da je ključ za napredak upravo reforma bankarskog sektora.

"Što se više bavimo bankama, sve je jasnije da je kredibilitet evropskog bankarskog sektora glavno pitanje, između ostalog i za oživljavanje ekonomije", rekla je kancelarka.