Drama naših pomoraca u Brindiziju: Spalićemo i sebe i brod

Drama posade „Ionian Spirita“ traje od septembra, bez većih izgleda da će se u skorije vrijeme sretno završiti

594 pregleda11 komentar(a)
06.05.2013. 13:15h

Četvorica pomoraca iz Crne Gore – članova posade grčkog trajekta "Ionian Spirit“ već mjesecima su u krajnje nezavidnoj situaciji u italijhanskoj luci Brindizi.

Četrdeset godina stari trajekt grčke kompnaije „Agoudimos Loines“ koji je održavao liniju Brindizi- Valona, u Italiji je prisilno zaustavljen i zaplijenjen još 17.septembra prošle godine zbog neizmirenih dugovanja njegovog vlasnika prema dobavljačima ali i posadi.

Drama posade „Ionian Spirita“ traje od tada, bez većih izgleda da će se u skorije vrijeme sretno završiti. Brodovlasnik je jedno vrijeme nakon zaplijene broda, plaćao makar hranu i vodu, te gorivo, ali je ubrzo i od toga odustao pa multinacionalna posada grčkog trajekta koji plovi pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina, od decembra prošle godine jedna preživljava krajnje teškim okolnostima, oslonjena na humanitarnu pomoć italijanskih vlasti i humanitarnih udruženja.

Prije petnaestak dana sa „Ionian Spirita“ iskrcao se zapovjednik – Grk, električar iz Rumunije, dva pomorca iz Gane i devetorica Egipćana, pa su sada na brodu ostala samo sedmorica pomoraca - 4 državljana Crne Gore, i po jedan iz Srbije, 1 Grčke i 1 Ukrajine.

„Ostali su nakon 10 mjeseci provedenih na brodu pošli kućama, ali nas 7 ne želimo napustiti brod bez pošteno zarađenog novca koji nismo primili već deveti mjesec za redom.“- navela su četiri naša pomorca sa „Ionia Spirita“ u e-mailu upućenom redakciji „Vijesti“. Oni nisu željeli da se poimeničnmo spominju u novinama,ali su naglasili da su se na grčki trajekt ukrcali još 5.jula prošle godine, potpisavši sa brodarom ugovor o angažmanu na period od 3+2 mjeseca.

„Od tada do danas smo dobili samo jednu platu i avans od 500 eura. Ukrcali smo se preko barske agencije "Montemare" vlasnice S. Č. kojoj smo za ukrcaj morali platiti po 400 eura. Agencija je garantovala da je kompanija stabilna i likvidna, međutim prilikom obraćanja za pomoć u problemima u koje smo zapali sa očito nesavjesnim i nepouzdanim poslodavcem, iz agencije nam je savjetovano da čekamo. Tako prođe evo deset mjeseci, a ne dočekasmo ništa", napisali su „Vijestima“ naši pomorci zarobljeni u Brindiziju.

Oni ističu da su se bezuspješno do sada za pomoć obraćali Medjunarodnom sidikatu pomoraca i transportnih radnika ITF, crnogorskoj ambasadi u Italiji, kompaniji „Agoudimos Lines“, Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, „ali nijesmo uspijeli doći do novca koji smo pošteno zaradili.“

„Nakon 10 mjeseci provedenih u čekanju i nakon obraćanja svim relevantnim institucijama, nijedna se nije udostojila da riješi naš problem. Prepušteni smo sebi samima i svi su nas zaboravili. Nemamo više nikakvo osiguranje, jer su nam osiguranja istekla, te su nam zdravlje i životi potpuno ugroćeni, jer više ni medicinsko osoblje ne dolazi da nam kontroliše zdravstveno stanje, a mi smo na ivici nervog sloma. Hranu dobijamo od „Karitasa“, jer druge nemamo, a to je jedan panini za cijeli dan i tanjir makarona.

Situacija na brodu je alarmantna. Grčki kapetan je napustio brod nakon čega su postavili prvog oficira Grka da odgovara za brod. Mi smo o našoj situaciji potpuno neobaviješteni, jer nemamo nikakvih informacija ni sa jedne strane. Prošlog mjeseca, s obzirom da smo sa živcima sve tanji, poslali smo ultimatum kako Lučkoj kapetaniji Brindizija tako i kompaniji, da ćemo brod zapaliti kao i nas na njemu, pa neka ostane kao opomena cijelom pomorskom svijetu, ali i našoj državi Crnoj Gori jer se ne brine o svojim državljanima", stoji u dopisu Crnogoraca sa zaplijenjenog grčkog feribota. Oni kažu da neće odustati od svog teško zaradjenog novaca i da im grčki brodar do sada duguje ukupno oko 50 hiljada eura.

„Borimo se samo za svoj pošteno zarađen novac. Dosta nam je laži i priča o demokratiji i ljudskim pravima jer smo mi potpuno obespravljeni usred Evropske Unije, a niotkuda nikakve pomoći. Naša država je nemoćna da riješi naš problem kako nam kažu iz Ministarstva vanjskih poslova, ambasada u Rimu ne može da nam pomogne jer tvrde da mi nismo u njenoj nadležnosti, iz kompanije nam se niko ne javlja...

Stoga nam ne preostaje ništa drugo već da se spremimo i na najradikalnije poteze jer svi želimo da što prije stignemo svojim kućama i porodicama koje takodje snose posljedice zbog ovoga što nam se dešava", kažu naši pomorci apelujući na javnost i državne institucije Crne Gore da im pomognu u naplati potraživanja od nesavjesnog grčkog brodara i konačnom povratku kućama.

Italijanske vlasti tvrde da nastvaljaju pomoć posadi

Italijanske lučke vlasti u Brindiziju u saopštenju izdatom prije petnaestak dana kada je zapovjednik broda zajedno sa još desetak mornara napustio „Ionian Spirit“, obećale su da će nastaviti pomoć pomorcima koji su ostali na zaplijenjenom brodu, medju kojima i četvorici Crnogoraca.

Šef lučkih vlasti Brindizija, kapetan bojnog broda Đuzepe Minotauro, podsjetio je da velika humanitarna akcija u koju su uključeni predstavnici pomortske privrede, grad Brindizi, Lučka kapetanija, Crveni krst i Karitas traje još od decembra prošle godine, ali da je sitaucija na brodu bila izuzetno teška, pa je čak dolazilo i do medjusobnih sukoba članova posade od kojih su neki željeli otići sa broda nakon što je u februaru pokrenut sudski proces za naplatu njihovih potraživanja, dok drugi to nisu i još ne žele učiniti.

Galerija