Čadež: KIF da bude promoter regije kao jedinstvene investicione destinacije

"Predlažemo da budemo pomoć u stvaranju arhitekture jedinstvenog regionalnog ekonomskog područja, kao i da počnemo sa sinhronizacijom potrebne dokumentacije u trgovini, veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata, kao i carinskih procedura"

428 pregleda0 komentar(a)
Sekulić i Čadež, Foto: PKCG
21.02.2019. 17:42h

Komorski investicioni forum (KIF) Zapadnog Balkana, koji predstavlja 350 hiljada kompanija, trebalo bi da doprinese boljoj regionalnoj ekonomskoj saradnji i bude promoter te regije kao jedinstvene investicione destinacije, saopštio je predsjednik njegovog Upravnog odbora, Marko Čadež.

"Predlažemo da budemo pomoć u stvaranju arhitekture jedinstvenog regionalnog ekonomskog područja, kao i da počnemo sa sinhronizacijom potrebne dokumentacije u trgovini, veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata, kao i carinskih procedura. To je od vitalnog interesa, jer te barijere mnogo koštaju naša preduzeća", rekao je Čadež na otvaranju kancelarije generalnog sekretara KIF-a u Podgorici.

On je dodao da je KIF napravio elektronsku platformu za investiranje u region, u koju je uključena sva pravna regulativa i informacije potrebne za pronalaženje poslovnih partnera i grinfild projekte.

U prvoj polovini godine biće, kako je naveo, organizovana promocija tog portala u saradnji sa Financial Timesom.

"Važno je da na taj način pošaljemo poruku da ovo postaje region uspjeha, a ne konflikta. Ne postoji prostor u Evropi i šire gdje možete očekivati takav povrat investicije kao na Zapadnom Balkanu. Ekonomije su stabilizovane, makroekonomski pokazatelji su dobri, rast je na zdravim osnovama, bazira se na investicijama i izvozu", saopštio je Čadež.

On je poručio da je KIF tu da promoviše region i dovodi nove investitore.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da se nada da će se kroz komunikaciju sa privredom dolaziti do boljih rješenja i povećati konkurentnost investicionog ambijenta i ekonomije.

Ona smatra da su Podgorica i Crna Gora najbolji grad i država za kancelariju generalnog sekretara KIF-a.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, kazao je da je otvaranjem kancelarije Podgorica postala glavni grad ekonomskog prostora Zapadnog Balkana.

"KIF će uskoro početi realizaciju projekta koji je odobrila Evropska komisija, a čija je vrijednost 2,5 miliona eura. Takođe, u najavi je odobravanje granta od oko 50 miliona eura, koji bi preko KfW-a i ove kancelarije bio plasiran regionu sa ciljem unaprjeđenja obrazovnog sistema", rekao je Golubović.

Generalni sekretar KIF-a, Safet Gerxhaliu, poručio je EU i donatorima da je regija spremna za ekonomsku saradnju i da će KIF tome dati svoj doprinos kroz internacionalizaciju poslovanja preduzeća Zapadnog Balkana.

"Kroz dijalog ćemo iznaći najbolje puteve za napredak", rekao je Gerxhaliu.