Rudari pismima i garancijama više ne vjeruju, traže novac

Za danas u podne najavljen je veliki protest rudara ispred jame u znak podrške kolegama koji su u njoj, ali i kao izraz nezadovoljstva zbog situacije u kojoj su se našli

19 komentar(a)
Rudnik boksita štrajk, Foto: Ivan Petrušić
29.04.2013. 07:05h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, njih 30-ak, proveli su i treću noć u jami Biočki stan na Seocima u znak protesta što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320.000 eura.

U jamu je 26. aprila sišlo njih 20-ak, da bi im se u subotu veče oko 22 časa pridružilo i 12 radnika sektora Tunelogradnje.

Za danas u podne najavljen je veliki protest rudara ispred jame u znak podrške kolegama koji su u njoj, ali i kao izraz nezadovoljstva zbog situacije u kojoj su se našli.

Iako sada dolaze praznici, a samim tim je i mogućnost reagovanja nadležnih manja, radnici ne smatraju da su napravili pogrešan potez što su u jamu ušli sada a ne poslije praznika
"Zamijenili smo nekoliko kolega koji se nijesu dobro osjećali a pojedini su imali i porodične probleme. Unutra je velika vlaga, hladno je, ali ostajemo do kraja“, kazao je Miloš Jokić, radnik Tunelogradnje koji je sa dvojicom kolega izašao ispred kapije ne bi li ih "sunce malo ogrijalo“.

Jedan od onih koji je jamu morao da napusti nakon dvije noći je i Radoje Mićković kome kao da nije bilo dovoljno problema zbog kojih je morao da uđe u jamu.

Sada su tu i dodatni – izgorjela mu je štala pa je morao da ide kući i pomaže porodici u saniranju štete.

Zoran Ćipranić, nekadašnji radnik jame, a sada površinskog kopa na Zagradu, kaže da je u unutra velika vlaga, da je voda na sve strane i da se stalno javljaju odroni.

"Stanje je katastrofalno, ali nadam se da ću izdržati koliko bude trebalo – pa makar to bilo i mjesec, dva“, kazao je Ćipranić.

Iako sada dolaze praznici, a samim tim je i mogućnost reagovanja nadležnih manja, radnici ne smatraju da su napravili pogrešan potez što su u jamu ušli sada a ne poslije praznika.

Predstavnik Vlade u Odboru Boksita, Predrag Stamatović kazao je da silazak u jamu i “ispostavljanje Vladi ultimativnih zahtjeva nije dobar put za rješavanje problema"
"Možda je loš potez što to nijesmo ranije uradili jer ovo je jedino moguće rješenje pošto nemamo drugog načina da ostvarimo svoja prava. A što se praznika tiče ništa strašno – u jami smo čekali i Novu godinu 2010, pa možemo sada i Vaskrs“, kazao je Jokić.

Rudari sada umjesto pozajmice od 320.000 eura koja je trebalo da posluži za isplatu septembarske i dijela oktobarske zarade traže isplatu svih sedam zarada i pokretanje proizvodnje koju je vlasnik, firma CEAK zaustavila u novembru 2011. godine.

"Umjesto da nam obezbijede 320.000 sada će Vladu naš silazak u jamu koštati oko dva miliona eura. Zaista ne znamo kome je u interesu da Boksiti ne rade”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović.

On je ponovio da su uslovi u jami koja je zatvorena u martu 2011. godine, nakon drugog protesta rudara, loši, da je gornja radionica puna vode i da se napravilo vještačko jezero.

Prema njegovim riječima, rudarima se niko do sada nije obraćao. Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Branko Gardašević juče je rudarima obezbijedio hranu i sokove, a podršku im je pružio i predsjednik granskog sindikata Miodrag Terzić koji se obavezao da će hranu i sokove obezbijediti za tri naredna dana.

Ispred jame su organizovana i stalna dežurstva kako bi se ako treba kolegama “našli pri ruci”.

Predstavnik Vlade u Odboru Boksita, Predrag Stamatović kazao je da silazak u jamu i “ispostavljanje Vladi ultimativnih zahtjeva nije dobar put za rješavanje problema u Rudnicima”, da se na taj način samo ugrožavaju životi ljudi i šalje loša poruka poslovnim partnerima.

Stamatović je kazao da “jedino realizacija dugoročnih poslovnih ugovora može biti pravi put za rješavanje problema u Boksitima” a da silazak u jamu stavlja pod “velikim znakom pitanja poslovne ugovore koji su bili na pragu realizacije”.

“Samo pare u džep i sve je završeno"

I Ranko Bezmarević je navikao da u jami “slavi ” praznike jer je u njoj dočekao Novu 2010, a sada će možda i 1. maj i Vaskrs.

On kaže da ih ovog puta nikakve garancije i pisma neće ubijediti da izađu.

“Samo pare u džep i sve je završeno. Nema nama praznika kada nemamo novca. Kod porodica ne možemo ići bez novca jer većina nas je u velikim kreditima, kuće su nam pod hipotekom, svi su nam računi blokirani i jedino rješenje je da novac tražimo od Vlade. Jeste da dolaze praznici ali neka nas pod zemljom a neka ovi iz Vlade slave sa svojim porodicama. Moram da priznam da sam mislio da je moj silazak u jamu završen u martu 2010. godine ali evo me opet”, poručio je Bezmarević.

Rudari Boksita prvi put su se zatvorili u jamu Biočki stan 28. decembra zbog kašnjenja plata i neizvjesne sudbine kompanije. Iz jame su izašli 5. januara kada su od premijera Mila Đukanovića dobili pismo da će im zarade biti isplaćene do kraja januara a ostala dugovanja do kraja februara.

Međutim, dugovanja im nijesu isplaćena kako je obećano pa su u jamu ponovo sišli 16. februara gdje su ovaj put ostali 25 dana.