Vlada odbila predlog za smanjenje broja potrebnih potpisa za peticije

U izvještaju je konstatovano da su do sada izglasane dvije, za 21 peticiju glasalo je više od 14 hilljada građana

434 pregleda3 komentar(a)
e-peticija, Foto: Screenshot
26.04.2013. 19:15h

Vlada je danas odbila predloge da se broj potpisa potrebnih za izglasavanje elektronskih peticija smanji sa šest hiljada na tri hiljade, i da se rok za potpisivanje peticija poveća sa 60 na 90 dana. Kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, na današnjoj sjednici usvojen je drugi izvještaj o portalu Glas građana – e-peticije. „Zaključeno je da je dosadašnja implementacija ovog servisa pokazala da postojeća rješenja obezbjeđuju adekvatan okvir za njegovu uspješnu realizaciju i da ih kao takva treba zadržati“, kaže se u saopštenju. U izvještaju je konstatovano da su do sada izglasane dvije peticije, za 21 peticiju glasalo je više od 14 hilljada građana. „Putem portala Glas građana – e-peticije, do sada je ukupno podnijeto 55 elektronskih peticija, od kojih je 21 ispunila uslove da bude dostupna za glasanje. Peticije su prikupile ukupno 14.136 glasova podrške građana“, navodi se u saopštenju. U izvještaju se konstatuje je da su putem portala do sada izglasane dvije peticije - jedna kojom se traži hitna izgradnja i/ili dogradnja vrtića u mjestima gdje postoje ograničeni smještajni kapaciteti, i druga da Policijska akademija u Danilovgradu nosi ime policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. „Tragom prve inicijative, Vlada 24. januara zadužila Ministarstvo prosvjete da raspiše poziv za javno-privatno partnerstvo za izgradnju novih predškolskih ustanova, kao i da nastavi pregovore sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope o kreditu od deset miliona EUR za izgradnju predškolskih ustanova u Podgorici, Pljevljima i Ulcinju“, kaže se u saopštenju.

„Zaključeno je da je dosadašnja implementacija ovog servisa pokazala da postojeća rješenja obezbjeđuju adekvatan okvir za njegovu uspješnu realizaciju"
Navodi se da je druga peticija izglasana 16. aprila sa 6.741 glasova podrške, nakon čega će je, u skladu sa pravilima portala, resorno ministarstvo u roku od 20 radnih dana podnijeti Vladi na razmatranje. Vlada je razmotrila i preporuke za unaprjeđenje portala koje su pripremili Tim za koordinaciju komunikacionih aktivnosti i Operativni tim za izradu i sprovođenje mjera iz Akcionog plana, u skladu s principima Partnerstva otvorenih vlada. Prihvaćeni su predlozi civilnog sektora i korisnika portala koji se tiču jasnijeg prezentovanja nadležnosti ministarstava, načina korišćenja portala i obrade ličnih podataka, prenošenja iskustava u razvoju i implementaciji tog servisa zainteresovanim jedinicama lokalne samouprave i objavljivanja odbačenih peticija na portalu. „Neki od ranijih predloga civilnog sektora su već realizovani, unaprijeđen je informatički sistem i uvedena ćirilična verzija sajta“, dodaje se u saopštenju.