Šta nokti govore o našem zdravlju

Brazde na površini nokta ukazuju na manjak željeza i slabiju apsorpciju vitamina

214 pregleda2 komentar(a)
nokti, Foto: Pinterest
23.04.2013. 18:39h

Slabi i rascvjetali nokti obično su posljedica nedovoljne njege, čestog pranja suđa jakim deterdžentima ali i prečestog lakiranja i korištenja acetona. Raslojavanje nokta u nekoliko tankih i ispucalih slojeva, što se stručno naziva onychoschisis, može da bude i posljedica nedostatka vitamina i minerala u ishrani, kao i hormonalnog disbalansa.

Međutim, ukoliko problem traje duže (nekoliko mjeseci) može biti pokazatelj nekog oboljenja. Brazde na površini nokta ukazuju na manjak željeza i slabiju apsorpciju vitamina. To može biti pokazatelj lošeg opšteg stanja organizma ili problema sa bubrezima.

Izobličeni nokti upozoravaju na artritis ili razvoj te bolesti.

Vodoravne brazde znak su fizičkog ii psihičkog stresa, ali i nedostatak minerala i vitamina.

Blijedi nokti obično se povezuju sa starenjem, ali mogu biti i signal da se razvila neka ozbiljna bolest (anemija, dijabetes, oboljenje jetre i kardiovaskularnog sistema, neuhranjenosti...)

Bijeli nokti sa tamnijim krajevima mogu ukazivati na probleme sa jetrom.

Žuti nokti karakteristični su za gljivičnu infekciju noktane ploče, ali mogu da budu simptomi psorijaze ili poremećaja rada štitne žlezde.

Modri nokti obično se javljaju kod osoba sa poremećajem disanja, kad organizam ne dobija dovoljno kiseonika. U tom slučaju može se posumnjati na oboljenje pluća.

Ispucali nokti često su u vezi sa oboljenjima štitne žlijezde.

Tamne linije ponekad ukazuju na melanom, najopasniju vrstu raka kože.

Bijele tačke ili linije preko noktiju upozoravaju na visoku temperaturu, bolesti jetre ili, što je vjerovatnije, nedostatak željeza ili cinka u ishrani.

Crveno-braon tačkice upozoravaju na manjak folne kiseline i vitamina C ili proteina.