Životinje poletjele u svemir ruskom raketom "Sojuz"

Životinje će biti smještene u pet posebno napravljenih kontejnera koji će se automatski otvoriti kada kapsula dosegne orbitu

71 pregleda0 komentar(a)
svemir, životinje, Foto: Space.com
21.04.2013. 08:33h

Ruska raketa sa kapsulom u kojoj je smješteno 45 miševa, 15 daždevnjaka, nekoliko zamoraca, puževa, ali i biljke i mikroflora, lansirana je u orbitu, gdje će provesti sljedećih mjesec dana.

Kapsula će se 18. maja, uz pomoć padobrana spustiti na Zemlju

Ova misija bi trebalo da utre put ljudskim letovima na Mars, prenio je AFP.

“Sojuz” je lansiran u petak u 10.00 sati GMT sa kosmodroma Baikonur u Kazahstanu, a raketa, osim takozvane Bion-M kapsule sa životinjama, nosi i eksperimentalni satelit.

"Ovo je prije svega da se utvrdi kako se naši organizmi prilagođavaju bestežinskom stanju i šta treba uraditi da oni prežive duge letove", izjavio je Valerij Abraškin, šef Odjeljenja za svemirska istraživanja TsSKB-Progresa, proizvođača “Sojuz FG” serije.

Životinje će biti smještene u pet posebno napravljenih kontejnera koji će se automatski otvoriti kada kapsula dosegne orbitu, i zatvoriti kad dođe vrijeme povratka na Zemlju.

Ruski naučnici kažu da ne mogu da pošalju kapsulu na Međunarodnu kosmičku stanicu, jer njeni “putnici” predstavljaju zdravstveni rizik.

Istraživački tim čeka na Zemlji

Kapsula će se 18. maja, uz pomoć padobrana spustiti na Zemlju, tačnije u centralni ruski region Orenburg.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno je objavio da će uložiti 50 milijardi dolara u istraživanje svemira

Životinje će na terenu sačekati istraživački tim koji će nizom testova da utvrdi njihovu reakciju na putovanje i povratak na Zemlju. Francuski svemirski centar CNES, koji je dao 15 svojih laboratorijskih miševa za ovo putovanje, naveo je da petoro miševa ima ugrađene senzore koji mjere rad srca i krvni pritisak.

Predviđeno je da kapsula kruži oko Zemlje na visini od 575 kilometara.

Ova misija se uvelike prati u ruskim medijima kao jedinstven eksperiment koji do sada nije obavila nijedna država.

Rusija je odavno “bacila oko” na Mars, a plan je da 2030. počne izgradnju baze na Mjesecu, sa koje bi se letjelo na crvenu planetu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno je objavio da će uložiti 50 milijardi dolara u istraživanje svemira. Ti planovi uključuju izgradnju potpuno novog kosmodroma, odakle će ljudi poletjeti u svemir do kraja ove decenije.