Policajac kriv što je tukao mladića, a kolega jer ga nije spriječio

Unutrašnja kontrola je zbog težine prekoračenja spise predmeta dostavila i tužiocu, koji bi trebalo da utvrdi da li je policajac L. D. možda počinio i krivično djelo “zlostavljanje”

297 pregleda5 komentar(a)
19.04.2013. 19:59h

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila je da je saobraćajni policajac iz Danilovgrada L. D. prekoračio ovlašćenja, nakon što je polovinom marta, bez povoda, pretukao Radovana Ćipovića (22) i Ivana Rešetara (23).

Inspektori unutrašnje kontrole utvrdili su da je i drugi saobraćajac B. R. te noći počinio teži prekršaj, jer nije spriječio kolegu iz patrole da zlostavlja mladiće.

Rešetar i Ćipović su 14. marta uveče prijavili policiji da ih je saobraćajac, oko 1.30 časova, pretukao dok su se pješke vraćali iz kafane “Sutjeska”.

Njihov jedini grijeh, kako su tada ispričali, bio je što su, hodajući pored magistrale, pjevali navijačke pjesme “Crvene zvezde”.

Mladići iz Danilovgrada ispričali su “Vijestima” nakon napada da ih je policajac pretukao, jer su pjevali navijačke pjesme
"Na osnovu činjenica i okolnosti utvrđenih u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole, u ovom slučaju konstatovano je da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik Ekspoziture policije Ispostave Danilovgrad L. D. nezakonito upotrijebio prinudu prema Rešetaru i Ćipoviću. On je svojim radnjama i postupanjem počinio težu povredu službene dužnosti iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Policijski službenik Ekspoziture policije Ispostave Danilovgrad B. R. svojim nečinjenjem i nepreduzimanjem mjera u cilju sprečavanja policijskog službenika L. D. da nezakonito upotrijebi prinudu, počinio težu povredu službene dužnosti iz Zakona o unutrašnjim poslovima", piše u odgovorima koje je MUP poslao “Vijestima”.

Izvještaj unutrašnje kontrole o prekoračenju ovlašćenja dvojice saobraćajaca iz Danilovgrada sa spisima predmeta dostavljen je direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću, koji će odluku dostaviti šefu policije u Danilovgradu, koji je nadležan za pokretanje disciplinskog postupka protiv dvojice službenika.

Radovan Ćipović

Osim policiji, inspektori Unutrašnje kontrole su zbog težine prekoračenja, spise predmeta dostavili i nadležnom tužiocu, koji bi trebalo da utvrdi da li je policajac L. D. možda počinio i krivično djelo “zlostavljanje”.

Rešetar i Ćipović su i sami podnijeli krivičnu prijavu protiv dvojice saobraćajaca, ali se ishod još ne zna.

“Znamo da su inspektori Odjeljenja unutrašnje kontrole ispitivali slučaj, ali ne znamo što se dešava u Tužilaštvu, jer nas od kad smo podnijeli prijavu i dali izjave više niko nije zvao”, kazao je juče “Vijestima” Radovan Ćipović, kome je policajac te noći polomio nos.

Mladići iz Danilovgrada ispričali su “Vijestima” nakon napada da ih je policajac pretukao, jer su pjevali navijačke pjesme, pojašnjavajući da tim pjesmama nijesu vrijeđali nikoga.

“Iz policijskog automobila izašao je uniformisan momak, prišao nam, ništa nas nije pitao, prvo je njega udario zatvoranom pesnicom, a onda mene. Ivan je eskivirao udarac i nije ga dobro zakačio, mene jeste, polomio mi je nos, potekla je krv, a onda je opet prešao na Ivana. Tada sam ga pitao zašto upotrebljava silu, kad nas čak nije ni legitimisao. Ponovo me izudarao nekoliko puta i priveo nas kod kola, legitimisao i pretresao”, ispričao je tada Ćipović.

Molili mladiće da zaborave na batine

Pretučeni mladići tvrdili su da osumnjičeni policajci, nakon brutalnog napada, iste noći pokušali i da se nagode sa njima, kako ih ne bi prijavili.

“Sav krvav rekao sam im da me voze kući i da će me neko moj prebaciti da mi se ukaže pomoć, pristali su”, rekao je tada Ćipović.

Policajci su to učinili, a dok su službenim automobilom vozili kući Rešetara i njega su tokom vožnje molili da ništa ne prijavljuje, te da se nađu na kafi i kao ljudi o svemu dogovore.

Pretučeni mladić radi kao konobar u jednom danilovgradskom kafiću, a Rešetar je student stomatologije. Tvrdili su da nikada nijesu imali problema sa zakonom i da ih policija prije tog događaja nikada nije čak ni legitimisala.

Galerija

Radovan Ćipović, Ivan Rešetar FOTO: Boris Pejović
Radovan Ćipović FOTO: Boris Pejović