Lavrov: Potpuno povlačenje Irana iz Sirije nije realno

Lavrov je poslije sastanka s jordanskom kolegom rekao da je Iran jedna od ključnih sila u regionu i da bi bilo "apsolutno nerealno" očekivati da će odustati od svojih interesa

0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
04.07.2018. 12:05h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je potpuno povlačenje Irana iz Sirije "nerealistično".

Lavrov je poslije sastanka s jordanskom kolegom rekao da je Iran jedna od ključnih sila u regionu i da bi bilo "apsolutno nerealno" očekivati da će odustati od svojih interesa.

On je rekao da bi regionalne sile trebalo da razmotre međusobne probleme i da pregovaraju o kompromisu.

Rusija i Iran su pružile ključnu vojnu podršku snagama sirijskog predsjednika Bašara al Asada i pomogle mu da u svoju korist preokrene situaciju u građanskom ratu.

Izrael je saopštio da neće tolerisati vojno prisustvo Irana u Siriji i prethodnih mjeseci izveo je vojne napade na tamošnje iranske mete.

Lavrov je rekao da će predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, na samitu 16. jula razgovarati o situaciji na jugu Sirije, gdje vladine snage sprovode novu ofanzivu.

On je rekao da je prema primirju u kojem su posredovali Rusija, Jordan i SAD zamišljeno povlačenje nesirijskih snaga i razmještanje sirijskih trupa uz granicu s Izraelom.