Đukanović bi da uređuje i slovačke medije

"Topla preporuka slovačkim medijima da nije najpametnije nekritički preuzimati ono što ima jasnu političku pozadinu u Crnoj Gori", poručio je Đukanović

0 komentar(a)
18.04.2013. 15:51h

Premijer Milo Đukanović preporučio je slovačkim medijima da nije najpametnije da "nekritički" preuzimaju nešto što, po njemu ima jasnu političku pozadinu u Crnoj Gori.

Đukanović je tokom posjete Slovačkoj komentarisao pisanja slovačkih medija o optužbama Nebojše Medojevića na račun Miroslava Lajčaka, kazavši da se radi o političkoj temi iz Crne Gore.

Đukanović kaže da je Crna Gora stabilna i funkcionalna, i da najavljeni protest neće ugroziti njenu stabilnost i evropski put. On je odgovarajući na pitanje novinara, kazao da vjeruje da najavljeni protest opozicije neće izazvati nestabilnost i usporiti integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i NATO. Đukanović je rekao da je "prema dosadašnjim saznanjima, aktuelni predsjednik Filip Vujanović pobijedio na predsjedničkim izborima sa rezultom 51, 2 naprema 48, 8 odsto”. “Kao što znate, opozicija izražava neslaganje sa dosadašnjim radom opštinskih i Državne izborne komisije, i ostala je još jedna instanca, Ustavni sud, koji će u predviđenom roku odlučiti o žalbi”, kazao je on.

Time se, kako je naveo, iscrpljuje aktivnost institucija Crne Gore u izbornom procesu. Đukanović je kazao da je, kao premijer i lider partije koja je na izborima imala svog kandidata, predložio opoziciji da zajedno ostvare uvid u kompletan birački spisak i svaki birački listić, kako bi otklonili sve sumnje i utvrdili volju građana na predsjedničkim izborima. Prema njegovim riječima, ako neko to odbija, onda odbija i institucinalnu nadležnost države Crne Gore. “Onda žele da nedemokratskim sredstvima prebrišu ono što je izraz demokratske volje građana Crne Gore, i da po inrciji nastave jednu politiku koja je kulminaciju imala na referndumu 2006. godine”, rekao je Đukanović. On je dodao da je to politika negacije Crne Gore i njenih institucija. “Ali, kao što sam, kazao Crna Gora je stabilna i funkcinalna, i ubijeđen sam da taj protest neće ugroziti stabilnost i njen evropski put”, zaključio je Đukanović. On se, tokom boravka u Bratislavi, sastao sa slovačkim šefom diplomatije Miroslavom Lajčakom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori i daljem toku integracija. "Crna Gora je ostvarila najveći napredak na putu ka EU i NATO u regionu i mora nastaviti sa intezivnim reformama da to održi", kazao je Lajčak, nakon sastanka sa Đukanovićem. On se zahvalio slovačkom šefu diplomatije na svemu što ta država čini kako bi podržala Crnu Goru. "Vašu podršku smatramo dragocjenom, jer vjerujemo da je između stabilnosti regiona u kojem živimo i integracija znak jednakosti i vjerujemo da je Slovačka država to prepoznala u ranoj fazi", kazao je Đukanović. Sagovornici su razgovarali i o predsjedničkim izborima ističući značaj poštovanja institucija. Lajčak kazao je da se upravo demokratski potencijal političara vidi u tome na koji način su spremni da poštuju te institicije.

Đukanović poslao poruku slovačkim medijima

Komentarišući pisanja slovačkih medija o optužbama Nebojše Medojevića na njegov račun, Lajčak je kazao da se radi o posljedicama različite političke kulture.

"U Slovačkoj, u srednjoj Evropi političari mislim da više razmišljaju o tome šta će reći, tako da svakako to što je izjavio gospodin Medojević svakako da je privuklo pažnju slovačkih medija. Pošto mene lično nikad dosad niko nije optužio za bilo kakvu korupciju ni direktno ni indirektno, ne čudim su što su naši mediji odmah reagovali. Mislim da gospodin Medojević može da bude apsolutno zadovoljan zato što verovatno da ga strani mediji nikada nisu do te mjere citirali kao što se dešava za posljednja dva dana u Slovačkoj", kazao je Lajčak.

Đukanović je kazao da se slaže da se radi o "balkanskom političkom primitivizmu" i kazao je Medojević i sam bio upleten u kriminalne radnje, te da zbog toga pokušava druge da uplete u "priču o korupciji i kriminalu".

Đukanović je kazao da je premijer Slovačke Robert Fico je proveo dva dana u Crnoj Gori na poziv tadašnjeg premijera Igora Lukšića.

"Možda to neko može smatrati odmorom. Mi smo to zaista razumjeli kao neformalnu radnu posjetu koju smo koristili za intenzivnu razmjenu mišljenja sa premijerom Ficom. To je praksa koju uobičavamo", kazao je Đukanović.

Đukanović je komentarisao da u protestima vidi "produženu žal zbog crnogorske nezavisnosti i pokušaj da se i na taj način dežavuišu institucije i sama nezavisna država Crna Gora."

"Udruženo rade opozicija i opozicioni mediji u Crnoj Gori, i pokušavaju kroz korenspodentske odnose obezbjediti takvu podršku u takođe antivladinim medijima u drugim državama. Zapravo se samo pridružujem poruci ministra Lajčaka: ovo je domaća politička tema iz Crne Gore i topla preporuka slovačkim medijima da nije najpametnije nekritički preuzimati ono što ima jasnu političku pozadinu u Crnoj Gori", poručio je Đukanović.

Galerija