Maldini: Italijanski klubovi moraju da ulažu

Nijedan klub sa Apenina nije ušao u polufinale Lige šampiona od 2010, kada je Inter, predvođen Žozeom Murinjom, osvojio titulu

0 komentar(a)
Paolo Maldini, Foto: Reuters
17.04.2013. 13:09h

Legendarni bek Milana Paolo Maldini je u intervjuu agenciji Rojters izjavio da je italijanskim klubovima potrebno više novca kako bi mogli da se bore sa ostalim evropskim timovima u Ligi šampiona.

"Da bi se ravnopravno borili sa velikim evropskim ekipama morate uložiti novac, nema drugog načina. To se najbolje vidjelo u nedavnom dvoboju Juventusa i Bajerna. Juve je veliki klub, posebno u italijanskim okvirima, ali u susretima protiv Njemaca se vidjela razlika u kvalitetu. Juventusu su neophodna makar dva ili tri vrhunska igrača", rekao je Maldini, koji je sa Milanom pet puta bio prvak Europe.

Nijedan klub sa Apenina nije ušao u polufinale Lige šampiona od 2010, kada je Inter, predvođen Žozeom Murinjom, osvojio titulu.

"Jedina prednost nedostatka novca je ta što su klubovi prisiljeni da se oslone na vlastite omladinske škole. U Milanu imate 20-godišnjake El Šaravija i De Śilja, koji bi, da nije ponestalo novca, još uvijek bili na klupi za rezerve", smatra Maldini, koji je cijelu igračku karijeru proveo u Milanu.

"U 90-tim godinama prošlog vijeka smo imali sedam velikih klubova, Milan, Inter, Juventus, Parmu, Lacio, Romu i Fiorentinu. No, neki su zbog nerazumnog trošenja novca završili u stečaju, poput Parme i Lacija. Masimo Morati i Silvio Berluskoni su puno investirali u Inter i Milan, i oni još preživljaju, ali i njima je sve teže. Takođe, veliki je problem što imamo vrlo stare i nekomforne stadione. Moramo učiti od liga koje zarađuju, jer u italijanskom fudbalu svi gube novac, a to je suludo", ističe Maldini.

On je pomenuo i problem pravne države.

"Ako prošetate oko "San Sira" i dalje ćete vidjeti ljude koji prodaju klupske dresove, majice i slično, a nemaju pravo na to. Tako je bilo kad sam počeo profesionalnu karijeru 1985. godine, tako je i sada. Klubovi na taj način gube novac i to se ne smije dozvoliti", zaključio je Maldini.