O sukobu Opštine Tivat i Porto Montenegra iza zatvorenih vrata

Novinari nisu obavješteni o boravku Gvozdenovića u Tivtu koji se sastao sa gradskim, ali i čelnicima kompanije Porto Montenegro

52 pregleda8 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Tivat, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
08.04.2013. 19:03h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović boravio je u opštini Tivat i tom prilikom održao sastanke sa predsjednikom Draganom Kankarašem i njegovim saradnicima. Tokom posjete, ministar Gvozdenović održao je i radni sastanak sa menadžmentom kompanije Porto Montenegro- saopštila je PR služba Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Novinari, inače, nisu obavješteni o boravku Gvozdenovića u Tivtu koji se iza zatvorenih vrata, sastao sa gradskim, ali i čelnicima kompanije Porto Montenegro, pokušavajući da pomiri interese dviju strana u vezi izrade izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Arsenal“ koja tretira prostor namijenjen marini i nautičkom centru Porto Montenegro.

Na okruglom stolu prošle nedjelje na kome je tivatskoj javnosti prezentiran nacrt izmjena i dopuna DSL, gradonačelnik Kankaraš i njegovi saradnici oštro su kritikovali riješenja obradjivača-konzorcijuma „BusinessArt- CAU“ Podgorica.

„Tivat i Crna Gora su jako puno dobili sa Porto Montenegrom, ali ne želimo da ovako ugrožavamo druge vrijednosti“, kazao je tada Kankaraš dodajući da se planiranje Porto Montenegra „ne može vršiti mimo grada i interesa stanovnika Tivta“.

Lokalni čelnici tada su zatražili da se redukuje planirano širenje obuhvata akvatorijuma marine na uvalu prema rtu Seljanovu, uvaži potreba očuvanja postojećih plovnih puteva, sačuva graditeljsko nasljedje Arsenala i ne ugrožava veliki Gradski park kao zaštićeni spomenik prirode, što je, inače, veoma uzrujalo i iznenadilo čelnike Porto Montenegra.

„Jedan od važnih elemenata posjete ministra Gvozdenovića Tivtu bila je i analiza različitih viđenja razvoja u okviru DSL „Arsenal“, koja su bila iskazana u prethodnom periodu. Nakon detaljnih analiza i razgovora predstavnika Opštine sa ministrom i njegovim saradnicima, pomoćnicima ministra za uređenje prostora i turizam, konstatovano je da su nađena korektna kompromisna rješenja, poštujući obostrano interese građana i investitora,“ saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

„Ide se u pavcu da se prihvati sve ono što smo mi tražili,“ kratko je kazao Kankaraš

„Ide se u pavcu da se prihvati sve ono što smo mi tražili,“ kratko nam je tim povodom kazao Kankaraš dodajući da precizna razrada dogovorenog slijedi narednih dana.

Gvozdenović hvali Tivćane za Kumbor, iako je to opština Herceg Novi

U saopštenju PR službe Gvozdenovićevog ministarstva stoji da je ministar sa domaćinima u Tivtu razgovarao „o trenutnom stanju u opštini, planskim dokumentima, realizaciji kapitalnih projekata, turističkom razvoju, pripremama za tekuću sezonu i kalendaru događaja, suzbijanju sive ekonomije, unaprijeđenju avio i dostupnosti morskim putem, projektima poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda i zaštiti životne sredine.“

„Sagovornici su konstatovali da je opština Tivat napravila značajan pomak u svim oblastima, ali da je takođe potrebno zajedno raditi na inteziviranju aktivnosti kako bi se ubrzala realizacija projekata Luštice, Kumbora, Svetog Marka i drugog. Takođe, zaključeno je da je potrebno nastaviti sa izgradnjom hotelskih kapaciteta i projekata koji donose nova zapošljavanja“, saopštila je Gvozdenovićeva PR služba zaboravljajući da je Kumbor u Herceg Novom, a ne u Tivtu.

Navedeno je i da su Gvozdenoviću predstavnici Porto Montenegra „prezentirali planove investicija u narednom periodu, gdje će u sastavu postojećeg kompleksa biti nastavljene investicione aktivnosti i izgrađen hotel, ekskluzivni rezidencijalni objekti i drugi prateći sadržaji.“