Stari problemi u novoj Poliklinici: Pacijenti i dalje čekaju na preglede

Direktor KCCG dr Milan Mijović pozvao je pacijente na strpljenje jer će u aprilu doći do preklapanja starog i novog sistema zakazivanja

56 pregleda7 komentar(a)
06.04.2013. 17:32h

Osim svježe okrečenih zidova i uređenijih ambulanti ništa nije ukazivalo da je u Polikliničkom dijelu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) proteklih 10 mjeseci rađena rekonstukcija i adaptacija.

Pacijenti su u petak i dalje čekali pred ambulantama, a kako su i sami kazali, iako je primjetno "osvježenje" u Poliklinici, uslovi su ostali isti.

Otvorena nova Poliklinika vrijedna više od milion eura>>>

"Evo čekam od jutros da budem prozvana u ambulani za očne bolesti. Znam da su najavili uvođenje novog sistema zakazivanja, i da pacijenti neće čekati, ali za sad nema nikakve promjene nabolje", kazala je starija pacijentkinja.

Dio ambulanti počeo je sa redovnim radom u adaptiranoj Poliklinici Kliničkog centra. Kako je najavljeno iz uprave KCCG, ostatak će biti premješten najvjerovatnije za vikend.

Pacijenti su, međutim, navikli na čekanja i u toku prve sedmice rada ne primjećuju veliki napredak.

"Svakako je bolje nego u trošnoj zgradi stare Medicinske škole, ali osim što je fino okrečeno, ja ne vidim razliku u odnosu na raniju Polikliniku, jer i dalje čekamo", požalio se stariji pacijent koji je čekao na pregled u ambulante za ortopediju.

"Čekamo isto kao i prije, dobijemo broj, sačekamo prozivku i to je to", kazala je pacijentkinja ispred ORL ambulante.

Milan Mijović

Direktor KCCG dr Milan Mijović na otvaranju adaptirane Poliklinike prošle sedmice, pozvao je pacijente na strpljenje u toku aprila, jer će doći do preklapanja starog i novog sistema zakazivanja.

Prema najavama, biće uveden novi sistem centralnog zakazivanja, koji će omogućiti da pacijenti u mjestu boravka dobiju vrijeme, mjesto i ljekara kod kojeg je zakazan pregled
"April će biti vjerovatno najteži za sve zdravstvene radnike i pacijente, pa ih molim za razumijevanje. Doći će do preklapanja starog sistema zakazivanja sa novim. Očekujemo da kompletan projekat zakazivanja za teritorije Podgorice, Danilovgrada i Kolašina zaživi do kraja godine, a nakon formiranja zdravstvenih centara i na cijeloj teritoriji Crne Gore", kazao je Mijović.

Adaptiranu Polikliniku otvorio je premijer Milo Đukanović. Kako je najavljeno, u adaptiranom prostoru ambulante će dobiti novu opremu, a poboljšana je i slika u hodnicima.

Zamijenjena je rasvjeta, okrečeni su zidovi, a postavljeni su i monitori na kojima će se nalaziti spiskovi zakazanih pacijenata.

Prema najavama, biće uveden novi sistem centralnog zakazivanja, koji će omogućiti da pacijenti u mjestu boravka dobiju vrijeme, mjesto i ljekara kod kojeg je zakazan pregled. Prema očekivanjima nadležnih, taj sistem bi trebalo da zaživi do kraja godine.

U adaptiranom prostoru Poliklinike ipak mjesto neće naći dermatološka, psihijatrijska, neurološka i neurohirurška ambulanta, jer je planirano da one budu smještene u novim zdanjima.

Vrijednost radova na Poliklinici je oko 1,2 miliona eura, a 80 odsto novca je obezbijeđeno iz donacija.

I stolice problem

Ono što većina pacijenata, posebno starijih, ističe kao problem, jeste mali broj stolica ispred ambulanti, pa većina njih mora da stoji do svoje prozivke.

“Ne znam kako su mislili da su tri stolice dovoljne na ambulantu u kojoj se pregleda 30 pacijenata. Fino su sve prekrečili, to stoji, ali su bar mogli i druge uslove da obezbijede”, kazala je starija pacijentkinja.

Galerija

Poliklinika otvaranje FOTO: Boris Pejović
Milan Mijović FOTO: Boris Pejović