MAL bankrotirao, a Boksitima nikad gore

Rasprava o pokretanju stečaja u Rudnicima boksita odgođena jer je direktor hitno morao da ide u Mađarsku da prijavi potraživanja

70 pregleda2 komentar(a)
Boksiti protest, Foto: Ivan Petrušić
06.04.2013. 20:08h

Mađarska kompanija MAL od koje nikšićki Rudnici boksita potražuju mjesecima više od million eura je bankrotirala, a direktor Boksita Milorad Đurović morao je da hitno ide u Mađarsku da bi prijavio potraživanja u postupku likvidacije te inostrane kompanije.

Upravo to je razlog zbog kojeg je 5. aprila u Privrednom sudu, prije samog početka, odgođena rasprava o obnovljenom zahtjevu Crnogorske komercijalne banke (CKB) da se pokrene stečaj u Rudnicima boksita zbog nevraćenog duga u ukupnom iznosu od 1,67 miliona eura.

CKB je sa Rudnicima zaključio dva ugovora o kreditu i to 11. decembra 2006. godine na iznos od 520.681 euro i 28. maja 2007. godine na iznos od 330.000 eura
Pravnica Boksita Veselinka Jauković tražila je od sudije Privrednog suda da odgodi jučerašnje ročište zato što direktor Đurović nije mogao prisustvovati. Ona je saopštila da je direktor van zemlje da bi prijavio potraživanja Rudnika, kao i da je za mađarski MAL pokrenut likvidacioni postupak.

Nenaplaćeno potraživanje od mađarskog MAL-a, u iznosu većem od milion eura, mjesecima je davalo nadu menadžmentu Boksita, predstavnicima Vlade i preostalih 310 radnika da će izbjeći najgore. To znači da su računali na isplatu zarada i pokretanje proizvodnje.

Za nikšićko preduzeće, izgleda, tek sada predstoji velika neizvjesnost, koja će vjerovatno u prvom redu zavisiti od rješavanja sudbine podgoričkog Kombinata aluminijuma, a velika je dilema da će uopšte moći da izbjegnu bankrot.

Radnicima se duguje pet i po plata, a najavili su proteste ako ne budu imali sigurnog kupca rude.

Rudnicima boksita od 2005. godine upravlja ruski CEAC Olega Deripaske a već više od dvije godine dijeli većinski paket sa Vladom
CKB je sa Rudnicima zaključio dva ugovora o kreditu i to 11. decembra 2006. godine na iznos od 520.681 euro i 28. maja 2007. godine na iznos od 330.000 eura. Zbog nemogućnosti da pojedinim dobavljačima plaća, CKB je Rudnicima izdala bankarsku garanciju 10. januara 2008. godine na iznos od 1.500.000 eura.

Sada je po osnovu prvog kredita ukupan dospjeli dug Boksita prema CKB-u 253,2 hiljade eura, a prema drugom ugovoru oko 254,8 hiljada eura. Prema izdatoj bankarskoj garanciji ukupan dospjeli dug Rudnika boksita iznosi oko 1,08 miliona eura.

Uprkos upućenim opomenama dužnik u kontinuitetu nije izmirivao obaveze CKB-u zbog čega je ta banka u septembru 2012. predala sudu predlog za izvršenje i prinudnu naplatu. Međutim, i pored toga CKB nije uspio da namiri svoje potraživanje iako su obaveze odavno dospjele na naplatu.

Opunomoćeni predstavnik CKB-a Mihailo Bojović, iz advokatske kancelarije “Velimirović i partneri”, protivio se da se odgodi ročište, ali je sudija Ivan Kovačević prihvatio zahtjev Boksita.

Rudnicima boksita od 2005. godine upravlja ruski CEAC Olega Deripaske a već više od dvije godine dijeli većinski paket sa Vladom. To partnerstvo pokazalo se lošim, a kompanija je pred bankrotom iako se odavno oslobodila prekobrojnih radnika.

Račun u blokadi više od 300 dana

Iz advokatske kancelarije “Velimirović i partneri”, kojom rukovodi advokat Goran Velimirović saopšteno je “Vijestima” da se pravni osnov ovog potraživanja CKB-a odnosi na Ugovore o kreditu zaključene 2006. i 2007. godine kao i bankarsku garanciju iz 2008. godine.

“Dodatno, na osnovu informacija sa sajta Centralne banke, sa stanjem na dan 31. januar, 2013.godine računi dužnika su blokirani preko 300 dana u kontinuitetu. Povodom navedenog Predloga, Privredni sud u Podgorici je 5. marta 2013. donio rješenje kojim se pokreće prethodni stečajni postupak za utvrđivanje razloga za pokretanje stečajnog postupka”, naveli su iz advokatske kancelarije.