„Vijesti” uporedile optimizam Vlade i upozorenje CBCG

Generalno, rast javnog duga u slučaju Crne Gore upućuje na nastavak situacije relativno slabe međunarodne konkurentnosti, visoke potrošnje naspram niske akumulacije i zavisnosti od priliva stranog kapitala”, naveli su iz CBCG u izvještaju

2 komentar(a)
CBCG, Foto: Boris Pejović
03.07.2018. 05:37h

Da je ekonomski rast neubjedljiv a državne finansije neodržive jasno je upozoreno u Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu kojeg je uradila Centralna banka Crne Gore, kao što su “Vijesti” objavile u petak.

“Vijesti” nijesu željele da politizuju bilo kakve razlike između Vlade i vrhovne monetarne institucije ili da stvore sliku “sukobljenih” pogleda na ekonomsko stanje u zemlji, kao što tvrde u reagovanju iz CBCG, već su samo uporedili izjave iz Vlade i ono što piše u izvještaju CBCG. Izjave iz Vlade su optimistične i pune hvalospjeva, dok su iz CBCG oprezne i uz značajnu dozu kritike i upozorenja.

“Na kraju 2017. godine, spoljni dug države iznosio je 2,21 milijardu eura, pri čemu se oko polovine odnosilo na kredite, a polovina na euroobveznice. Međutim, time je prije svega bila izbjegnuta dublja recesija, dok je ekonomski rast bio neubjedljiv, koji je zbog recesionih 2009. i 2012. godine, u periodu 2009–2017. na godišnjem nivou prosječno iznosio 1,5%. Slično, i tim vidom finansiranja rast je moguće kreirati samo uz konstantno povećavanje duga, što je u dugom roku takođe neodrživo”, navedeno je u izvještaju CBCG.

Rast javnog duga uspijed zaduživanja Vlade nastavljen je i u 2017. godini, a tako će biti i u ovoj godini.

“Stanje državnih finansija predstavlja relativno snažan sistemski rizik u Crnoj Gori. Pri tome, nivo javnog duga (trenutno preko 65% BDP-a) nije ključni, niti jedini uzrok problema, već je dobrim dijelom i posljedica djelovanja drugih ekonomskih uticaja, prije svega strukturnih faktora.

Generalno, rast javnog duga u slučaju Crne Gore upućuje na nastavak situacije relativno slabe međunarodne konkurentnosti, visoke potrošnje naspram niske akumulacije i zavisnosti od priliva stranog kapitala”, naveli su iz CBCG u izvještaju.

Iz CBCG u reagovanju navode da je tekst “Vijesti” - “Ekonomski rast neubjedljiv, državne finansije neodržive” imao “jasne motive koji su političke prirode”, kao i da su se komentari CBCG i Vlade odnosili na dva različita vremenska perioda. Iz CBCG nije navedeno na koji se to period misli. Guverner CBCG Radoje Žugić, bio je ministar finansija od 2012. do 2016. godine.