Crna Gora gost Izraela: Da se ne ponovi „Morača”

"Uvjeren sam da onako blijedo izdanje ne može da nam se ponovi, kao ni njima onako dobro", ističe Kastratović

94 pregleda0 komentar(a)
Draško Mrvaljević i Zoran Kastratović, Foto: Zoran Đurić
06.04.2013. 11:04h

Kada je obavljen žrijeb kvalifikacija za 11. Evropsko prvenstvo, vjerovatno su svi pomislili da će Njemačka biti siguran putnik u Dansku, a da će se za 2. poziciju u grupi 2 boriti Crna Gora i Češka. Na pola puta, međutim, „panceri” imaju svega dva boda, „crveni” senzacionalnih šest, a fenomenalni Filip Jiha i drugovi četiri.

Velikanu svjetskog rukometa se opasno „ljulja” mjesto u susjedstvu, a stvar za pulene Martina Hojbergera mogla bi dodatno da se iskomplikuje ukoliko Crna Gora danas slavi u Rišon Lecionu.

Draško Mrvaljević i drugovi bi drugim trijumfom u tri dana nad Izraelom praktično osigurali plasman na drugo vezano veliko takmičenje, a samim tim i natjerali Njemce da jure sve tri pobjede, uključujući i onu u „Morači” 12. juna, i to sa minimum tri gola razlike.

Ali, Njemci i Česi sada ne smiju da budu u mislima izabranika Zorana Kastratovića, jer su Izraelci u srijedu u glavnom gradu Crne Gore umalo upisali šokantnu pobjedu.

Jasno je da „zlatni lavovi” u četvrtom najvećem gradu zemlje Jevreja moraju da odigraju mnogo bolje nego u Podgorici ili će prvi poraz u kvalifikacijama stići onda kada mu se niko nije nadao...

"U prvom meču je bilo dosta konfuzije u napadu, a ni odbrana nije bila na željenom nivou u prvih 30 minuta. Preveliki pritisak i značaj dva boda su uticali na momke, ali je najvažnije da je ubilježena pobjeda. Ona je popravila atmosferu i podigla samopouzdanje, bez obzira na slabu igru. Uvjeren sam da onako blijedo izdanje ne može da nam se ponovi, kao ni njima onako dobro", ističe Kastratović.

Selektor se nada da je njegov tim probio barijeru koja se stvorila nakon Svjetskog prvenstva u Španiji, gdje je Crna Gora zauzela tek 22. poziciju, a željela je do osmine finala.

"Bila je primjetna nesigurnost u prvom meču sa Izraelom, koja je bila pojačana značajem bodova. Uzgred, još se osjećaju posljedice slabih igara na prvenstva svijeta. Zbog toga nismo bili u mogućnosti da pokažemo raskošnu, lepršavu igru, ali sam ubijeđen da ćemo u Izraelu biti znatno konkretniji".

Tim Dragana Đukića je u „Morači” namučio Crnu Goru odbranom 3-2-1, kao i brzim centrom.

"Sigurno je da imamo rješenje za njihovu vrstu odbrane. Moramo da smanjimo broj grešaka, koje su nas koštale lakih golova. Sve što su Izraelci radili smo i pretpostavili da će da se dogodi, ali se nismo držali dogovora da spriječimo njihove pogotke poslije brzog centra. Falilo nam je i borbenosti, ali vjerujem da će ovog puta naše iskustvo i kvalitet doći do izražaja", zaključio je Kastratović.

Meč u dvorani „Gan Nahum”, gdje je Njemačka jedva slavila (30:27), počinje u 18.45 časova po našem vremenu (19.45 po lokalnom). Sudije su Rumuni Dinu i Din.