Depardje ponovo izbjegao saslušanje zbog pijanstva

Za vožnju u pijanom stanju u Francuskoj se može dobiti kazna do 4.500 eura i zatvor do dvije godine

3 komentar(a)
Žerar Depardije, Foto: Beta/AP
05.04.2013. 12:43h

Ekscentrični francuski glumac Žerar Depardje ponovo nije bio u mogućnosti da se danas pojavi na sudu u Parizu povodom prijave da je vozio u pijanom stanju, pošto je propustio i prethodno ročište, izjavio je njegov advokat Erik Komon.

On je rekao da je Depardje zauzet snimanjem jednog filma u SAD o još jednom Francuzu koji je takođe poznat po sukobu sa zakonom -bivšem čelniku Međunarodnog monetarnog fonda Dominiku Stros-Kanu.

Depardje, koji je posljednjih mjeseci u žiži javnosti zbog svog preseljenja u Belgiju i dobijanja ruskog državljanstva poslije poreskog nesporazuma sa francuskim vlastima, nije se pojavio ni na prošlom saslušanju u januaru.

Za vožnju u pijanom stanju u Francuskoj se može dobiti kazna do 4.500 eura i zatvor do dvije godine, kao i privremeno oduzimanje vozačke dozvole.

Glumac je 29. novembra uhvaćen u pijanom stanju kako vozi skuter po Parizu, sa tri puta većim sadržajem alkohola u krvi od dozvoljenog limita. Tada je priveden i proveo je nekoliko sati na trežnjenju.

Depardje je objasnio da nije došao na prvo saslušanje zbog snimanja filma u Crnoj Gori u kome igra osramoćenog Stros-Kana.

Depardje je objasnio da nije došao na prvo saslušanje zbog snimanja filma u Crnoj Gori u kome igra osramoćenog Stros-Kana

Ukoliko i dalje bude izbjegavao da se pojavi na sudu, protiv njega bi mogao da bude pokrenut krivični postupak, prenijela je agencija AFP.

Depardje je u novembru objavio da se seli u inostranstvo nakon što je socijalistička vlada francuskog predsjednika Fransoa Olanda najavila uvođenje poreza od 75 odsto za bogate s godišnjim primanjima većim od milion eura (1,3 miliona dolara).

Poslije ponude ruskog predsjednika Vladimira Putina, Depardje je u januaru uzeo rusko državljanstvo.

Depardje, jedan od najbolje plaćenih francuskih glumaca, odnedavno živi u Nešinu, belgijskom mjestu nedaleko od granice s Francuskom, kako bi izbjegao plaćanje poreza u svojoj zemlji.

Kada je Depardje najavio da se seli u Belgiju, francuski premijer Žan-Mark Ero je to nazvao "patetičnim postupkom", na šta je Depardje odgovorio nizom gnijevnih izjava protiv vlade, uključujući jedan intervju belgijskim medijima prošlog mjeseca, u kome je rekao da je Francuska "tužna zemlja" i da su Francuzi "siti svega".