Olimpijska skakaonica na Bjelasici, reciklažom do zlata

Inženjerska takmičenja se odvijaju u 32 zemlje Evrope, na 94 univerzitetske jedinice. Ideja je da se, prije svega, promovišu tehnički fakulteti srednjoškolcima

3 komentar(a)
29.03.2013. 19:07h

Posjetioci tehničkih fakulteta u Podgorici danas su imali prilike da, u okviru Dana inženjera, vide sjajno rješenje za skakaonicu na Bjelasici, te kako se od otpada može dobiti zlato.

Arhitekta Ivan Femić predstavio je rješenje za izgled ski skakaonice na Žarskom katunu na Bjelasici. Visina skakaonice je, kazao je on, 123 metra - olimpijskog karaktera.

"Ako bi bila izgrađena, bila bi jedna od visočijih u svijetu. Kapacitet samog ski rizorta je 6.700 ležajeva", dodao je Femić.

Prema njegovim riječima, arhitektura je kreativna, ne da vam da odrastete i postoji milion načina da se izrazite.

Svoj rad "Reciklaža zlata iz elektronskog otpada" su predstavili i studenti Metalurškog fakulteta.

Ubijeđeni su da to može biti isplativo, jer se iz tone rude dobija oko pet grama zlata, a iz tone elektronskog otpada čak 250 grama.

Crna Gora, kaže Vukašin Vuković, jedan od autora, ima dosta elektronskog otpada koji bi mogao da se reciklira, a najbolja bi, dodaje on, bila selektivna reciklaža.

Pored skakaonice i reciklaže, predstavljena su i dva robota, srednjoškolski i studentski, a talentovane mlade ljude u okviru Dana inženjera, okupila je organizacija Best.

Marko Božović iz organizacije kaže da se događaj odvija u 32 zemlje Evrope, na 94 univerzitetske jedinice. Ideja je da se, prije svega, promovišu tehnički fakulteti srednjoškolcima.

Program će biti nastavljen sjutra, u zgradi Tehničkih fakulteta, na Univerzitetu Crne Gore, u Podgorici. Za 12 sati zakazano je prvo inženjersko takmičenje te vrste u Crnoj Gori.