Hoće li doći do raspada starog saveza: Zehofer podnosi ostavku na mjesto u vladi Angele Merkel?

Zehofer koji je na čelu CSU-a, koju na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zaprijetio je da će sa njemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtjevi za azil odbijeni ili koji su podnijeli zahtjeve u nekoj drugoj zemlji EU

0 komentar(a)
Horst Zehofer, Foto: Reuters
01.07.2018. 22:54h

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Zehofer podnosi ostavku na ministarsko mjesto u vladi kancelarke Angele Merkel, nezadovoljan njenom migrantskom politikom.

Nemačka novinska agencija Dpa javila je večeras da Zehofer podnosi ostavku i na mjesto predsjednika Hrišćansko-socijalne unije (CSU), što bi moglo da dovede do raspada decenijama starog saveza CSU i CDU Angele Merkel.

Agencija se poziva na neimenovane funkcionere Zehoferove stranke koji su prisustvovali skupu CSU, a koji tvrde da je Zehofer izjavio da planira da objavi ostavku.

Njemačka kancelarka je izjavila ranije danas da novi plan EU o regulisanju imigracije i sporazum koji je postigla s ključnim državama o pitanju migracija mogu da riješe poteškoće u njenoj vladajućoj koaliciji.

Zehofer koji je na čelu CSU-a, koju na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zaprijetio je da će sa njemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtjevi za azil odbijeni ili koji su podnijeli zahtjeve u nekoj drugoj zemlji EU.

Angela Merkel je odbacila njegov pristup, insistirajući da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rješenje za migrantsku krizu, čime bi se održalo jedinstvo u EU.

Merkel je za televiziju ZDF rekla da su njen predlog o otvaranju centara za registraciju migranata na njemačkim granicama i pristanak drugih članica EU da prihvate migrante koji su kod njih podnijeli zahtjeve za azil u skladu sa onim što CSU traži.

Njemačka kancelarka navodno je postigla sporazum sa 14 članica EU da brzo vrate tražioce azila, u pokušaju da okonča raskol u svojoj vladi zbog politike prema migrantima, prenijela je u subotu njemačka agencija Dpa.