Snimljena prva epizoda domaćeg sitkoma "Dojč kafe"

Reditelj Senad Šahmanović i scenarista Stefan Bošković su se složili da će ova priča biti drugačija od do sada viđenih TV formi

218 pregleda13 komentar(a)
25.03.2013. 16:14h

Nedavno je završeno snimanje prve epizode serije “Dojč kafe” u režiji mladog reditelja Senada Šahmanovića, a po scenariju Stefana Boškovića, Dragane Tripković i Vaska Raičevića.

Radi se o projektu pisanom po uzoru na popularne svjetske sitkome, radnja je smještena u Podgorici, a priče koje se obrađuju tiču se urbanih fenomena glavnog grada i mladih ljudi koji u njemu žive.

Reditelj Senad Šahmanović i scenarista Stefan Bošković su se složili da će ova priča biti drugačija od do sada viđenih TV formi. Emitovanje je planirano za polovinu aprila, a biće snimljeno dvanaest epizoda.

Nismo striktno odredili da li će svako od nas voditi po jedan lik, ili ćemo se razgranati na strukturu, dijaloge

“Vrijeme je da se počnu praviti priče koje će uhvatiti novi, savremeni duh Podgorice, jer svaki veći grad ima svoje moderne legende koje su dio njegovog identiteta i koje pokušava da sačuva od zaborava”, kazao je Bošković.

“Ideja za ovu seriju rodila se prije godinu za vrijeme studiranja, na četvrtoj godini dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, kada smo za ispitni rad imali kao zadatak pisanje scenarja za seriju.

Vasko Raičević, Dragana Tripković i ja, smo se zamislili da radimo formu sitkoma, po uzoru na popularne, priznate svjetske sitkome, usvajajući model tima scenarista koji će se baviti tekstom.

Nismo striktno odredili da li će svako od nas voditi po jedan lik, ili ćemo se razgranati na strukturu, dijaloge, liniju priče kao individue, već smo zavisno od teme koju obrađuje određena epizoda vršili scenarističku podjelu”, kazao je Bošković.

Komedija situacije

Senad Šahmanović pojašnjava da se radi o komediji situacije.

“Mislim da će publika dobro komunicirati sa serijom, razloga je više, a jedan od najbitnijih je sjajna izvedba glumaca"

“Najvažniji zadatak u ovoj vrsti serije je napraviti čvrste karaktere i ostati dosljedan žanru. Takođe, posao mi je olakšao dobro napisan scenario, tako da je bilo potrebno postaviti situacije jasno i usmjeriti glumce u pravom smjeru.

Serije ovakvog tipa uglavnom se snimaju na jednoj, eventualno dvije lokacije, mi smo napravili izuzetak pa smo povećali broj lokacija da bi gledaoci što bolje upoznali likove i njihove afinitete, karaktere, htjenja i slično. Inače veliki dio priče se događa u kafani čiji su vlasnici naša tri lika”, ističe Šahmanović i dodaje da očekuje puno od ovog projekta.

“Mislim da će publika dobro komunicirati sa serijom, razloga je više, a jedan od najbitnijih je sjajna izvedba glumaca, zanimljiva priča, a i ne sjećam se da se nešto slično radilo ovdje. Tako da sam prilično siguran da smo svi zajedno uradili dobar posao i da će se uloženi trud isplatiti, kad kažem isplatiti, ne mislim na materijalni dio”, kazao je Senad.

U seriji uloge tumače poznati glumci Dušan Kovačević, Mišo Obrdović, Zoran Vujović, Marko Janketić, Ljubica Barać, Ivona Čović, Andrea Mugoša, Emir Ćatović, Karmen Bardak... Direktor fotografije je Željko Bracanović, kostime je uradila Milena Đurđić, a scenografija je djelo Stanislava Nikičevića.

Ekipa serije "Dojč kafe"

Savremene TV forme

Bošković izdvaja ovaj način rada na scenariju i poredi ga sa, nama do sada manje poznatim načinom, koji zadovoljava potrebe savremenih TV formi, razvijenijih sredina od naše. Takođe, obrada lokalnih tema i onoga što su fenomeni jedne sredine, urađena je tako da bude prijemčiva i razumljiva za bilo kojeg gledaoca, bilo koje zemlje.

"Vrijeme je da se počnu praviti priče koje će uhvatiti i taj poznati duh Podgorice"

“Uhvatiti duh jednog mjesta, naročito grada koji je u dinamičnom razvoju, sa umjetničke strane uvijek je veoma uzbudljivo, a takvi projekti lako komuniciraju i sa drugim sredinama.

Ovakvi tipovi karaktera, koliko god bili utemeljeni u nešto što je konkretan ambijent i obojeni lokalnim osobinama, vrlo su razumljivi u svim sredinama i imaju veliki potencijal u pogledu gledaočeve identifikacije sa njima.

Vrijeme je da se počnu praviti priče koje će uhvatiti i taj poznati duh Podgorice, jer svaki veći grad ima svoje moderne legende koje su dio njegovog identiteta i koje pokušava da sačuva od zaborava”, zaključio je Bošković.

Producent serije “Dojč kafe” je Ratko Jovanović, a izvršni producent Dušan Kovačević.

Gazdaričine simpatije

Dramaturšku osnovu serije čini odnos između tri prijatelja koji otvaraju kafić, u namjeri da odbace etiketu gradskih anonimusa, i postanu bitne i prepoznatljive face.

Kafić koji drže prijatelji ne radi baš najbolje, pa su prinuđeni da organizuju razne događaje"

“Oni su potpuno različiti karakteri, drugačijih zamisli i ideja o tome šta je život, koji se kose u svakom trenutku njihovog druženja, ali ono što ih drži skupa je ogromno prijateljstvo od najranijih godina.

Prostor za svoju kafanu iznajmili su od sredovječne udovice po izuzetno povoljnim uslovima, zahvaljujući svojim godinama i izgledu, ne sluteći da gazdarica ima skrivene simpatije prema njima.

Kafić koji drže prijatelji ne radi baš najbolje, pa su prinuđeni da organizuju razne događaje i programe ne bi li privukli goste. Niz komičnih scena proizilazi iz njihovih karaktera i iz neobičnih situacija u koje upadaju najčešće zbog borbe da kafić nekako zaživi u gradu.

Ovakve vrste karaktera, koliko god bile utemeljene u nešto što je konkretan ambijent i obojene lokalnim osobinama, vrlo su razumljive u svim sredinama i imaju veliki potencijal u pogledu gledaočeve identifikacije sa njima”, zaključuje Bošković.

Galerija