"Afera Snimak može doprinijeti otvaranju ključnih poglavlja"

Direktorka CGO je kazala da očekuje da će afera Snimak ubrzati institucionalne reforme

126 pregleda1 komentar(a)
23.03.2013. 13:27h

Afera Snimak i presuda Apelacionog suda u slučaju Duška Šarića i Jovice Lončara mogu doprinijeti da Crna Gora do kraja godine otvori pregovoračka poglavlja 23 i 24, smatra izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević. Ona je navela da će mjerila koja će Evropska unija (EU) postaviti, dovesti do utvrđivanje pune istine o nosećim crnogorskim aferama. “Institucije se stvaraju upravo kroz izazove koji se pred njih postavljaju, kroz insistiranje da se svi i sve mora procesuirati u skladu sa zakonom, da nema zaštićenih. To je jedini put ka EU i ka vladavini prava u Crnoj Gori”, rekla je Uljarević agenciji MINA.

CGO, kako je navela, pomno će pratiti dinamiku i kvalitet izrade akcionih planova, posebno za poglavlje 23
Ona je kazala da očekuje da će afera Snimak ubrzati institucionalne reforme. “U tom svjetlu očekujem da Evropska komisija do kraja godine otvori pregovore o poglavljima 23 i 24 sa jasnim mjerilima, i to podijeljenim na reforme koje se moraju sprovesti odmah, kratkoročno i srednjoročno”, dodala je Uljarević. CGO, kako je navela, pomno će pratiti dinamiku i kvalitet izrade akcionih planova, posebno za poglavlje 23, u čijoj Radnoj grupi učestvuju. “U odnosu na ocjenu ovih planova od EK, sa sigurnošću ćemo znati što nas dalje čeka u pregovaračkom procesu vezanom za oblast vladavine prava”, rekla je Uljarević. Komentarišući izjavu ministra pravde Duška Markovića, koji je kazao da evropske integracije neće stati ako Crna Gora do kraja godine ne otvori pregovore u ta dva poglavlja, Uljarević je kazala da je to tačno, navodeći da Marković zna da to odgađanje ipak ne bi bila dobra poruka.

“Upravo otvaranje pregovora u ovim nesumnjivo najkritičnijim oblastima može značajno doprinijeti inteziviranju političke transformacije u zemlji”, precizirala je ona. Uljarević je kazala da bi ta transformacija podrazumijevala i da će obaveze morati da se ispunjavaju. “Odnosno da se vide konkretni i mjerljivi rezultati, u čemu je dosadašnji učinak Crne Gore vrlo mršav, prvenstveno zbog jaza koji postoji između političke retorike i stvarnog rada”, navela je ona. Uljarević je podsjetila da su evrointegracije dug proces. “Decenija koja je pred nama, Crnu Goru će zasigurno učiniti zemljom vladavine prave i ekonomski održivom pričom. Na kraju tog procesa ne vjerujem da će se neko sjećati sadašnjih ministara sem kroz anegdote”, rekla je ona. Govoreći o odluci Apelacionog suda koji je poništio presudu Višeg suda u Bijelom Polju, kojom su Šarić i Lončar osuđeni za pranje novca, Uljarevič je rekla da taj slučaj govori koliko su Crnoj Gori potrebni pregovori sa Unijom.

Komentarišući izjavu predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića koji je kazao da je ta presuda korak nazad na evropskom putu, Uljarević je rekla da Krivokapić odlično zna da to nije prva “presuda sa greškama”, a da neće biti ni posljednja
“Imamo zabrinjavajuću mješavinu nedostatka stručnog i profesionalnog kapaciteta i korupcije upravo u organima gonjenja i pravosuđu”,dodala je ona. Komentarišući izjavu predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića koji je kazao da je ta presuda korak nazad na evropskom putu, Uljarević je rekla da Krivokapić odlično zna da to nije prva “presuda sa greškama”, a da neće biti ni posljednja. “Dodatno, Krivokapić odlično zna da u svojim rukama ima brojne mehanizme da sa područja kritike pređe u konkretnu akciju, a to ne čini, pa je samim tim i njegova priča pomalo licimjerna”, rekla je ona. UIjarević smatra da nijedan sudija, tužilac ili najviši funkcioneri neće usporiti evropski put Crne Gore, “iako je jasno da se ozbiljniji napori ulažu u to ponekad, nego u ono što evropeizuje i demokratizuje naše društvo”. “Vjerujem da će svi slučajevi samo doprinijeti da se poglavlja 23 i 24 otvore do kraja godine, da se državne institucije natjeraju da kroz radne grupe za pripremu pregovore što prije urade akcione planove koje će Vlada usvojiti”, zaključila je ona.

Galerija

Daliborka Uljarević FOTO: Boris Pejović