Tadić: Podrška Zapada ključ za odbranu interesa na Kosovu

"Srpski nacionalisti nikada nisu uspjeli da razumiju zašto su evropske integracije bitne ne samo zbog očuvanja životnog standarda građana već i da bismo odbranili naše interese na Kosovu"

3 komentar(a)
16.03.2013. 14:37h

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Briselu da će se vidjeti da li će Srbija, zahvaljujući ubrzanim pregovorima o Kosovu, dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU.

Srbija će nakon toga dobiti "veći međunarodni ugled i veće kapacitete da brani upravo i svoje interese na Kosovu i Metohiji", kazao je Tadić novinarima na "Briselskom forumu".

"Srpski nacionalisti nikada nisu uspjeli da razumiju zašto su evropske integracije bitne ne samo zbog očuvanja životnog standarda građana već i da bismo odbranili naše interese na Kosovu", istakao je Tadić.

"Drago mi je da nekima od njih koji učestvuju u vladi to danas jeste jasno i vidimo da učestvuju u pregovorima o Kosovu i da te stavove tu konačno ugrađuju", dodao je.

Počasni predsjednik DS je istakao zahvalnost velikim silama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini, ali je predočio da Srbija do svojih interesa može doći samo uz podršku tih zemalja.

"Mi tim državama izražavamo zahvalnost za podršku Srbiji i očuvanju njenog teritorijalnog integriteta. Ali do naših interesa na Kosovu mi ne možemo doći samo s tom podrškom, već nam je potrebna podrška i razumijevanje i zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova", dodao je.

"Tako da dolazimo u veoma složen položaj, a to je da bez podrške Vašingtona i zemalja Evropske unije koje su priznale nezavisnost Prištine mi do naših interesa i odbrane tih interesa ne možemo doći", kazao je Tadić.

"Datum za pregovore je taj instrument koji ove zemlje imaju u svojim rukama i kad su u pitanju naših pregovori o Kosovu i ne treba biti nerealan i misliti da će zapadne zemlje odustati od tog oruđa", naglasio je.

Tadić je upozorio da je važno pronaći rješenje za Kosovo, jer će u suprotnom "proći jedno političko vrijeme" i da neće biti sprovedene potrebne reforme u Srbiji, da se u nju dovedu investitori i da se podigne standard građana. Ocijenivši da je Srbija u "problematičnoj i složenoj" situaciji, Tadić je rekao da su interesi Srbije na Kosovu dovedeni u pitanje politikom Srbije u proteklim decenijama, ali i "izgrađenim stavovima velikih sila oko toga šta je to rješenje za Kosovo".

"Mi sad", kazao je on, "ponovo ulazimo u postupak ubrzanja u kome će se vidjeti da li ćemo mi, braneći naše nacionalne interese, uspjeti i da dobijemo i datum za pregovore (o članstvu s EU), nakon čega Srbija dobija veći međunarodni ugled i veće kapacitete da brani čak i svoje interese na Kosovu i Metohiji".