Na granici Srbije i Crne Gore protestni skup za odbranu Lima

Na granici Srbije i Crne Gore, danas je pod geslom "Pet do dvanaest za Lim" održan protestni skup ekologa polimskih opština protiv najavljene gradnje dvije hidroelektrane

81 pregleda3 komentar(a)
15.03.2013. 16:53h

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv visokih brana juče je u Kumanici, pored Lima i mosta kojim se ide prema Manastiru sv. arhangela Gavrila u Kumanici , na putu od Bijelog Polja prema Prijepolju , organizovan protestni skup povodom najavljene izgradnje brana na Limu kod Brodareva..Organizator je bio Koordinacioni odbor za odbranu Lima iz Srbije , Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Milorada Mitrovića, koordinatora Mreže NVO Sjevera, netransparentnim postupcima vlasti Srbije i Crne Gore su pokušale da projekat izgradnje visokih brana na Limu prođe bez kontrole javnosti , nevladinog sektora, i parlamenata Srbije i Crne Gore.

"Zločincima nad prirodom a time i budućnošću naše djece nije važno što će negativne posljedice ovakvih projekata nadmašiti njegove pozitivne učinke. Zastrašujuća je istina da politički moćnici , svjesni svoje nesposobnosti , znaju da je njihova glupost očigledna ali da i dalje kreiraju političare i partije , realnost , ratove i zločine . Kreiraju i tajkune koji će kao i političari zakonodavnom ,izvršnom i sudskom vlasti da upravljaju finanisjama i ekonomijom", kazao je Mitrović.

On je sa skupa zatražio da se omogući nesmetan pristup informacijama svim zainteresovanim stranama i stavaranje mogućnosti cjelokupnoj javnosti da učestvuje u odlučivanju.Tako bi se donijela pravilna odluka, koja tangira budućnost mnogih generacija građana Crne Gore , Srbije i BIH, kazao je Mitrović, tražeći raspisivanje referenduma , na kojem bi se građani sve tri države izjasnili dali pored svojih kuća žele visoke brane.

"Šaljemo sa ovog mjesta poruku Vladama Srbije i Crne Gore da se ne igraju sa našim strpljenjem. Ne igrajte se sa strpljenjem građana , jer smo ga mi imali za sve vaše gluposti dovoljno poslednjuh godina. Ne testirajte našu odlučnost jer smo složniji nego ikad da zaustavimo ovakve i slične sulude i iščašene projekte. Čujte me dobro Milo Đukanoviću i Filipe Vujanoviću, ako niste zaboravili 2004. godinu i Vašu namjeru potapanja Tare - UNESCO baštine, i ako ste zaboravili tu lekciju , nemojte nas ponovo tjerati da Vam obnavljamo gradivo. Ovaj put to ne bi bilo dobro za građane Crne Gore, ali budite sigurni to neće biti dobro ni za vas", zaključio je Mitrović.

Milan Cmiljanović, iz Prijepolja je poručio onima koji treba da odlučuju da iz svojih glava izbrišu izgradnju brana.

"Mi se borimo protiv svih mogućih brana , jer Lim nije granica , već rijeka koja nas spaja u ljubavi i slozi. Lim je naša voda za piće, tako da ćemo ga braniti od onih koji u svom šićardžijskom sljepilu na njemu žele da zarade gradeći brane", kazao je Cmiljanović, dodajući da nije shvatljivo da Država Srbija podržava izgradnju brana koje se u Evropi ne grade još od 70- ih godina prošlog vijeka.

Mirko Popović iz Beograda podržao je protest protiv najavljenih brana , kazujući da su ljudi na skupu prava brana nasilju nad prirodom, dok je Saša Blečić iz Priboja kazao da je pokazano zajedništvo i odlučnost svih gradova kroz koje Lim protiče, u sve tri države, da se ne dozvoli izgradnja brana.

"Obolijevaće nam djeca, rušiće nam grobove i tjerati da se iseljavamo. Zato ćemo biti mudri da ne dozvolimo da nam Lim okuju u lance", kazao je Blečić.

U ime desetak mještana Beran sela, sa visoko uzdignutim parolama podrške , Vaso Popović je naglasio da će se oduprijeti izgradnji deponije u svom mjestu i da će podržati komšije da se ne dozvoli izgradnja visokih brana.

"Danas je čojstvo u nema i zato ne damo ono što nam je Gopsod Bog rođenjem dao. Voda je izvor života i zato nećemo dati silnicima da nam je uzmu", poručio je Popović, dok je Dino Hurić iz Prijepolja pružio punu podršku odbrani Lima, kao i Vladimir Ćosović iz Foče i Miroslav Pavlović iz Kraljeva.

Galerija