Rumunija: Uhapšene sudije zbog korupcije

Dvije žene sudije, Viorika Dinu i Antonela Kostake, sumnjiče se da su u januaru tražile 150.000 eura uz obećanje da će osloboditi jednog optuženog biznismena

0 komentar(a)
Rumunija, hapšenje, Foto: AP
15.03.2013. 15:13h

Rumunska policija uhapsila je danas dvije žene sudije zbog korupcije pošto su primile desetine hiljada eura da bi optuženima izdejstvovale povoljnije presude, saopštilo je tužilštvo.

Sudije bukureštanskog suda Viorika Dinu i Antonela Kostake sumnjiče se da su u januaru tražile 150.000 eura uz obećanje da će uticati na kolege kako bi bio pušten iz pritvora biznismen Dinel Nutu koji je optužen za prevaru.

Nutu koji je po drugom predmetu osuđen na sedam godina zatvora, pušten je na slobodu 7. februara, ali se suđenje nastavlja.

Sudija Dinu je takođe optužena da je u dogovoru sa Kostakeovom primila 44.000 eura da bi intervenisala kod sudija u drugim slučajevima, dodaje tužilaštvo.

Službenik suda u Bukureštu i dva advokata obuhvaćeni su istom istragom.

Ovo nije prvi ovakav slučaj u rumunskom pravosuđu, dvojica rumunskih sudija osuđeni su 2012. godine na zatvorske kazne zbog korupcije.

Rumunija koja je pod striktnim nadzorom Brisela kad je rijecc o reformi pravosuđa, obavezala se da će pojačati borbu protiv korupcije.