Francuska ambasada u Baru obilježila stogodišnjicu okončanja Prvog svjetskog rata

178 pregleda1 komentar(a)
Francuska, EU, Foto: Https://www.facebook.com/ambassadedefranceaumontenegro/
11.11.2018. 14:22h

Ambasada Francuske u Crnoj Gori obilježila je danas u Baru stogodišnjicu okončanja Prvog svjetskog rata.

Ambasadorka Kristin Tudik pročitala je govor francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je održao na centralnoj ceremoniji kod Trijumfalne kapije u Parizu.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 70 svjetskih lidera među kojima je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Makron je u govoru kazao da je vijek od primirja potpisanog 11. novembra 1918. godine kada je stavljena tačka na bratoubilačke borbe u Prvom svjetskom ratu, na beskrajno sukobljavanje nacija i naroda, u rovovima punim blata, krvi i suza.

“Vijek koji nas razdvaja od stradanja u periodu između 1914. i 1918. godine naučio nas je koliko je mir neizvjestan. Znamo kako snažno nacionalizmi i totalitarizmi mogu pobijediti demokratije i dovesti u opasnost i samu civilizaciju“, rekao je Makron.

Kako je naveo, poznato je kako brzo i iznenada se može srušiti multilateralni poredak.

„Znamo da je ujedinjena Evropa, zasnovana na pomirenju Francuske i Njemačke, danas osjetljivija nego ikada“, kazao je Makron.

Francuski predsjednik poručio je da je budnost osjećanje koje mora da podstakne sjećanje na "strašan pokolj u Velikom ratu".

„Stoga, bićemo dostojni sjećanja na one koji su pali prije jednog vijeka, dostojni žrtvovanja onih zbog kojih smo danas ovdje, ujedinjeni, kao slobodan narod“, istakao je Makron.