Mandić odlučuje o prodaji zemlje u Herceg Novom

Građani su kritikovali, a bilo je i podnošenja krivičnih prijava protiv predsjednika Opštine zbog dosadašnje prakse

103 pregleda6 komentar(a)
12.03.2013. 18:13h

Odbornici u hercegnovskom parlamentu nijesu glasali za odluku da o prodaji ostataka opštinske zemlje odlučuje Skupština grada, već su to ostavili u nadležnosti predsjedniku Opštine.

Naime, građani su kritikovali, a bilo je i podnošenja krivičnih prijava protiv predsjednika Opštine zbog dosadašnje prakse da sam formira komisiju, koja bez tendera i oglasa, prodaje ostatke opštinske zemlje.

Riječ je o parcelama od nekoliko do 200 kvadrata, koje se graniče sa parcelom u vlasništvu podnosioca zahtjeva.

Prema Zakonu o državnoj svojini, imovinom opštine raspolaže lokalna Skupština, koja, prema tumačenju predsjednika Opštine Dejana Mandića, tu nadležnost može prenijeti na prvog čovjeka grada.

Novi zakon predviđa i da za prodaju restlova zemlje mora postojati i saglasnost Ministarstva finansija.

Na zasjedanju lokalnog parlamenta usvojena su i dva detaljna urbanistička plana - Đenovića i Poda, urbanistički projekat za stambeno-poslovni kompleks “Zlatnik” u Baošićima i studiju lokacije za turističko-rekreativni kompleks “Marat-Vrbanj”.

Odbornici opozicionog DPS-a upozorili su na, kako su naveli, “pogubnost prakse da se donose planovi bez prostorno-urbanističkog plana opštine”, kao i na “praksu 'tačkastih' izmjena u prostoru”.

Dragan Janković (DPS) ustvrdio je da se “planovi rade na osnovu želja investitora i vlasnika zemlje, zbog čega je realna opasnost da Herceg Novi uskoro ima uništen prostor”.

Njegov partijski kolega Andrija Radman upozorio je na praksu da se od sredstava dobijenih od građevinskih dozvola “ne finansiraju infrastrukturni projekti, nego se sredstva koriste za plate zaposlenih u opštinskoj administraciji”.

On je ocijenio da će takva politika prouzrokovati nedostatak vode, ekološke i probleme sa elektrosnabdijevanjem.

Nasuprot takvim stavovima, odbornik Srpske koalicije Ilija Veselinović smatra da se planskim dokumentima omogućuje građanima da grade na sopstvenom zemljištu, a šalje se i dobar signal budućim investitorima.

Komenarišući DUP Poda, Dragan Janković je zamjerio što nije tretirano i klizište na Podima, koje je pokrenuto prije nekoliko godina i u kome je stradalo više od 20 stambenih objekata.

On je ukazao i na ocjenu iz planskog dokumenta da dio saobraćajnice Meljine-Petijevići prema BiH nije bezbjedno sa saobraćaj.

Odbornici su usvojili izvještaj o radu Stambeno-komunalnog preduzeća i JP “Čistoća”.

Doklestić: Zaobilaze vodotokove

Predstavnica navladinog sektora Olivera Doklestić upozorila je da mnogi planski dokumenti nemaju studiju procjene uticaja na životnu sredinu, kao i da ne tretiraju brojne vodotokove koje obrađuju planovi.

“Bez prostornog plana opštine, projekat turističko - rekreativnog kompleksa 'Marat- Vrbanj' na Vrbanju, iako dobra ideja, može biti osuđen na propast, jer u tom atraktivnom dijelu hercegnovskog zaleđa, koji treba turistički valorizovati, nema kvalitetne putne i vodovodne infrastrukture, kao ni stabilnog napajanja električnom energijom”, rekao je Slobodan Radović iz DPS-a.

Galerija

Dejan Mandić FOTO: Luka Zeković