Presuda Nebojši Mugoši 22. marta

Nebojša Mugoša je u završnoj riječi priznao da je sa više hitaca iz automatske puške usmrtio kuma

159 pregleda21 komentar(a)
12.03.2013. 20:41h

Zamjenik višeg državnog tužioca Veljko Rutović, saopštio je juče u Višem sudu da je dokazano da je Nebojša Mugoša (49) zvani Mugi, iz koristoljublja i na podmukao način ubio kuma Nebojšu Nikezića.

On je u završnim riječima predložio predsjednici vijeća, sutkinji Vesni Moštrokol da oglasi krivim i kazni Mugošu za to krivično djelo.

Presuda će biti objavljena 22. marta.

“Jasno je da je Nikezić držao svoj novac u kući Mugoše i da ga je Mugoša ubio da bi zadržao taj novac. Da se radi o planiranom ubistvu, govori činjenica da je Mugoša na sastanak sa kumom došao naoružan, a zatim je skinuo dva šarafa sa kundaka automatske puške i rastavio je, da bi lakše sakrio pušku”, kazao je Rutović.

Branilac optuženog, advokat Tomislav Dedić, rekao je, međutim, da je jedino dokazano da je Mugoša ubio kuma na mah i da je bio u stanju razdraženosti i straha, jer ga je “Nikezić prvi udario šakom u glavu”.

Dedić je osporio da je optuženi Mugoša ubio iz koristoljublja da bi zadržao 515.000. Podsjetio da je Mugoša u odbrani priznao ubistvo, ali ne na podmukao način.

On je kazao da očekuje presudu kojom će sud osuditi Mugošu da je ubio u stanju jake razdraženosti, afekta straha, bijesa i gnjeva.

Sa mjesta ubistva

“U ovakvo stanje Mugoša je doveden udarcima šakom, a potom i psovkom optuženog i prijetećim riječima da će ga ubiti i iskidati”, kazao je Dedić.

Ocijenio je da optužba nije pružila nijedan konkretan dokaz da je novac pronađen u kući optuženog Mugoše pripadao pokojnom Nikeziću.

“Da je Mugoša poslovan čovjek i da je imao novca potvrđuju izvodi sa računa kod banaka Erste, NLB i Prve. Ukupno je Mugoši pristiglo 3.753.626,76 eura, ali u tim izvodima nema registrovanih pozajmica od Nikezića, ali ima dokaza da je Mugoša pozajmljivao Nikeziću, a taj dokaz je na suđenju izveden da je Nikeziću bez kamate pozajmio 70.000 eura... Prema nalazu vještaka, Mugoša je natprosječno inteligentna osoba. Da li takva osoba može da ostavi 515.000 eura u svom stanu da bi ih našla policija. Da je Nikezića ubio iz koristoljublja, pobjegao bi i sa sobom odnio sav novac”, kazao je Dedić.

Punomoćnik porodice Nikezić, advokat Branislav Lutovac, kazao je da je Mugoša ubio kuma pancirnim mecima i da mu nije dao nikakvu šansu da preživi.

“Mugoša je ispoljio pohlepu za novcem, detaljno je planirao ubistvo koje je potom hladnokrvno izvšio, postupajući sa direktnim umišljajem... Prevarno je postupao, zloupotrebljujući kumovsko povjerenje, te ga je usmrtio kada se ovaj nije nadao. Dilemu da li mu je važniji novac kumov ili njegov život, Mugoša je riješio tako da mu je važniji novac kuma, nego život kuma. U istražnom postupku se branio ćutanjem, a potom na glavnom pretresu sjetio se svega osim samog čina ubistva. Kod Mugoše nema amnezije kada se radi o novcu, već opisuje način kako ga je navodno stekao. Kada mu odgovara onda ima amneziju i ne sjeća se događaja, a kada mu ne odgovara, onda je nema i ispriča svoju verziju odbrane”, kazao je Lutovac.

“Mugoša je ispoljio pohlepu za novcem, detaljno je planirao ubistvo koje je potom hladnokrvno izvšio, postupajući sa direktnim umišljajem...", kazao je Lutovac

I advokat Rajko Božović tvrdi da je tokom sudskog postupka razotkriven motiv ovog zločina.

“Ono zbog čega je ubio kuma sada hoće da zadrži, što je ohola upornost koju treba uzeti u obzir prilikom ocjene karaktera njegove ličnosti. Ovo je planiran i smišljen zločin. Da ne bi bio otkriven i da bi se sakrio, iz plana je eliminisao svoje auto 'škodu oktaviju' tako što je izazvao udes, zatim je vozilo 'kedi' eliminisao tako što je kod retrovizora pokidao keder u kojem kada pada kiša voda ulazi u unutrašnjost, pa je i ovo auto eliminisao iz plana. Potom je uzeo rent-a kar vozilo kao najmanje prepoznatljivo, koje mu daje šansu da ne bude prepoznat, i šansu da pobjegne. Učinio je sve da izvrši smišljenu likvidaciju, jer je trebao da položi račun za novac koji se nalazio kod njega”, kazao je Božović.

Prema navodima optužnice, Mugoša je 17. februara 2011. godine, na podmukao način i iz koristoljublja ubio Nikezića. Tužilac navodi da je okrivljeni iskoristio svoj kumovski odnos sa Nikezićem i veliko povjerenje, te da ga je ubio u namjeri da prisvoji 515 hiljada eura, koje mu je Nikezić predao na čuvanje.

Mugoša: Tražio je da mu pozajmim pare

Nebojša Mugoša je u završnoj riječi priznao da je sa više hitaca iz automatske puške usmrtio kuma i kazao da mu je jako žao zbog toga.

“Ne prihvatam da sam ga ubio iz koristoljublja i na podmukao način, već da sam Nikezića usmrtio nakon što me udario šakom u lice, od čega sam posrnuo i pao na pločnik. Nakon toga sam pucao na njega. Tražio je da mu pozajmim novac za restoran, a kada sam rekao da ga nisam donio, niti ću, opsovao me i udario šakom. Nikeziću je u stvari novac trebao da plati advokata i kauciju za poslovnog partnera Borisa Perkovića u Brazilu, koji je završio u zatvoru zbog droge. Neutemeljena je pravna kvalifikacija iz optužnice i dokazi ne postoje da sam ga ubio iz koristoljublja... Novac koji je nađen u mojoj kući, pripada meni i nije vlasništvo moga pokojnog kuma Nikezića. Izmišljotina je da je novac pronađen u mojoj kući pripadao Nikeziću”, izjavio je Mugoša.

Galerija

Nebojša Mugoša FOTO: Luka Zeković
UBISTVO nikezic FOTO: Boris Pejović