Kastro: Čaves je bio najbolji prijatelj Kube

"Imali smo čast da sa bolivarijanskim liderom dijelimo iste ideale socijalne pravde i pružanja podrške eksploatisanima", napisao je Kastro

0 komentar(a)
Ugo Čaves, Foto: Beta/AP
11.03.2013. 17:39h

Bivši kubanski lider Fidel Kastro je predsjednika Venecuele Uga Čavesa nazvao najboljim prijateljem kojeg je Kuba ikada imala, u prvom komentaru poslije smrti kubanskog saveznika.

Čaves je umro u utorak, 5. marta, poslije gotovo dvogodišnje borbe sa rakom

"Petog marta, u popodnevnim satima, umro je najbolji prijatelj kojeg je kubanski narod imao u svojoj istoriji", napisao je Kastro u tekstu koji je danas objavljen u listu Komunističke partije Granma.

Kastro je rekao da je, iako je bilo poznato da je Čaves slabog zdravlja, vijest o njegovoj smrti bila šok.

"Imali smo čast da sa bolivarijanskim liderom dijelimo iste ideale socijalne pravde i pružanja podrške eksploatisanima. Siromašni su isti svuda u svijetu", napisao je 86-godišnji lider kubanske revolucije.

Fidel Kastro i dalje piše kolumnu pod nazivom "Razmišljanja" (Reflections), koja je nekada redovno izlazila u komunističkom listu. Njegovu kolumnu o Čavesu prenijeli su danas i drugi kubanski mediji.

Čaves je umro u utorak, 5. marta, poslije gotovo dvogodišnje borbe sa rakom. Posljednju operaciju na Kubi je imao u decembru, a sredinom februara se vratio u Venecuelu. Sahrani Čavesa u Havani prisustvovao je predsjednik Kube Raul Kastro, Fidelov brat.