Ivanović: Proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori se stabilizuje

"Da bismo kompletno normalizovali tržište potrebno je da distributeri donesu oduku o povraćaju ili uništenju mlijeka sa povećanom koncentacijom aflatoksina"

59 pregleda3 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
09.03.2013. 14:23h

Proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori se stabilizuje, a povećavaju se količine tog proizvoda sa dobrim serijama koje se uvoze, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoj Petar Ivanović.

"Da bismo kompletno normalizovali tržište potrebno je da distributeri donesu oduku o povraćaju ili uništenju mlijeka sa povećanom koncentacijom aflatoksina, i time ćemo osloboditi prostor za nove količine u magacinu", kazao je Ivanović na konferenciji za novinare.

On je pojasnio da je do sinoć vraćeno 110 tona kontaminiranog mlijeka "Imleku" i "Šabačkoj mljekari" i apelovao na ostale dobavljače da brže donesu odluku šta uraditi sa takvmim mlijekom, kako bi bio oslobođen prostor za nove količine.

Ivanović je rekao da ne očekuje da će doći do značajnih poremećaja sa snabdijevanjem mlijeka.

On ja objasnio da, kada je u pitanju mlijeko domaćih proizvođača, postoji trend smanjenja prisustva aflatoksina nakon što su identifikovane linije pojedinačnih proizvođača, navodeći da se još traga za nekolicinom i da bi oni sljedeće sedmice mogli biti idetinfikovani.

"U ovom momentu radimo sa još 11 linija ali broj pojedinačnih proizvođača od svakoj od tih linija se smanjuje na desetine", kazao je Ivanović.

On je naveo da su provjerena 149 uzoraka stočne hrane, pojašnjavajući da 44 uzorka ili približno 30 odsto nije odgovarilo standardima koji postoje u Crnoj Gori.

Upitan da li ima informaciju da li će se distributeri preusmjeriti na druga tržišta, s obzirom na nestašicu stočne hrane u Srbiji, Ivanović je kazao da postoji vjerovatnoća da će doći do rasta cijene stočne hrane, zbog nestašice u cijelom u regionu.

Na pitanje novinara da li su ispitivali slučaj sa jajima, Ivanović je rekao "da sve što ugrožava zdravlje ljudi, Ministarstvo će tretirati na isti način".

"Ja već nadzirem nekoliko novih problema koji će se otvoriti, a da li će to biti jaja još ne znamo. Za sada činjenice ne ukazuju da je stanje takvo kako se u medijima prikazuje, što ne znači da problem može odjednom da se kreira", kazao je on.

Ivanović je rekao da će mjere pojačanog nadzora i dalje ostati na snazi dok problem ne bude razriješen, i da će nastaviti sa ažuriranjem listi mlijeka i hrane koji su provjereni.