Novi predsjednik Češke Miloš Zeman položio zakletvu

"Želim da budem predsjednik svih građana", rekao je Zeman zahvaljujući i biračima njegovog protivkandidata, šefa diplomatije Karela Švarcenberga

67 pregleda1 komentar(a)
08.03.2013. 11:02h

Bivši socijaldemokratski premijer Miloš Zeman položio je danas u praškom predsjedničkom zamku Hradčani svečanu zakletvu i počeo petogodišnji mandat kao treći predsjednik samostalne Češke, prvi kojeg su direktno svojim glasovima izabrali građani Češke.

Za 68-godišnjeg ekonomistu, više liberalne nego socijaldemokratske orijentacije, koji uz svoja dva prethodnika Vaclava Havela i Vaclava Klausa spada u političare koji su dali najveći pečat tranziciji Češke, njenoj privredi i društvu, ovo je veliki povratak iz 10-godišnje političke penzije.

Njegove pristalice, stotine simpatizera koji su autobusima došli na Hradčanski trg ispred zamka da prate svečanost inauguracije novog češkog predsjednika na velikim ekranima, ali i protivnici, nadaju se da će Zeman biti više predsjednik svih, sa više želje da sluša i drugačija mišljenja nego njegov prethodnnik, euroskeptik i konzervativac Vaclav Klaus.

"Želim da budem predsjednik svih građana", rekao je Zeman zahvaljujući i biračima njegovog protivkandidata, šefa diplomatije Karela Švarcenberga, jer su aktivno ispunili svoju građansku dužnost da glasaju.

"Moj prvi cilj je stabilizacija i smirenje političke scene", rekao je novi predsjednik Češke.

Za Evropsku uniju odlazak Klausa nazivanog u Briselu i "predsjednik NE" dolazak eurofederaliste kako Zeman sam sebe naziva, značio je olakšanje i povratak Češke u predvidljive više proevropske vode.

U odnosu prema zapadnom Balkanu Miloš Zeman, iako kao premijer Češke 1999. godine nije blokirao NATO bombardovanje SR Jugoslavije, nastavljač je politike Vaclava Klausa i nepomirljivi protivnik nezavisnog Kosova.

Uoči izbora, najavio je da ne samo da mu ne pada na pamet da pristane da imenuje ambasadora Češke u Prištini već bi povukao i otpravnika poslova.

Kada je proširenje EU u pitanju, ne vidi u njoj cijeli zapadni Balkan, već nakon Hrvatske jođ samo Srbiju.

Od 11. šefa države na Hradčanima od 1918. godine Česi žele i da poput vođe plišane revolucije Vaclava Havela stavi veći naglasak na moral u politici i biznisu.

U anketi povodom smjene na čelu države Česi su između ostalog i zbog toga mnogo bolje ocijenili prvog predsjednika samostalne Češke, Vaclava Havela. Dok je Havela kao dobrog predsjednika 2003. godine kada je odlazio ocijenilo 71 odsto Čeha, za Klausa sada iste komplimente ima svega 38 odsto Čeha, dok 47 odsto tvrdi da je bio loš predsjednik zato što nije dovoljno pažnje posvetio borbi protiv korupcije i tajkunskih mafija, a umjesto toga se zamajavao borbom protiv ekologa i EU.

Zeman obećao borbu protiv korupcije

Miloš Zeman, obećao je danas preuzimajući funkciju da će biti predsjednik svih građana Češke, pa i neistomišljenika, i najavio borbu protiv korupcije i korupcionaške sprege tajkuna i politike.

Kao prvi svoj cilj u obraćanju poslanicima oba doma parlamenta, vladi, crkvenim velikodostojnicima i diplomatskom koru u istorijskoj Vladislavskoj sali zamka Hradčani, označio je smirivanje tenzije, podjela i sukoba na posvađanoj češkoj političkoj sceni.

Novi predsjednik, koji je sebe označio kao glas 10 miliona običnih Čeha, obećao je danas borbu protiv, kako ih je nazvao, ostrva negativne devijacije, opasnih pojava koje u Češkoj uzimaju maha.

"Jedno od najopasnijih takvih ostrva jesu političko-tajkunske mafije koje parazitiraju na tijelu ovog društva, piju mu krv", rekao je Zeman i istakao da je najefikasnije sredstvo u borbi protiv njih obaveza priznavanja imovine, kao i zakonska mogućnost da im se zaplijeni nelegalno stečena imovina.

Drugo opasno devijantno ostrvo je, po Zemanovim riječima, neonacizam i grupice neonacističkih bandi na ulicama čeških gradova.

Treće negativno ostrvo kojem je Zeman objavio rat u svom inuguracionom govoru, jesu vodeći češki mediji, za šta je dobio buran aplauz prisutnih opozicionih političara u sali.

"Veliki dio čeških medija se bave ispiranjem mozgova, medijskom masažom i kontrolom javnog mnjenja. Dio čiji predstavnici se ističu minimalnim znanjima i maksimalnim samopouzdanjem", rekao je Zeman.

Kao i njegov prethodnik na čelu Češke, Vaclav Klaus, i Miloš Zeman je još iz vremena kada je od 1998. do 2002. godine bio premijer poznat po neprijateljskom i arogantnom odnosu prema novinarima.

U ovom govoru nije bilo riječi o spoljnjoj politici, ali Zeman je već obećao da će jedna od prvih stvari koju će učiniti biti to da u prisustvu šefa Evropske komisije Žozea Manuela Baroza na Hradčane izdigne pored nacionalne i zastavu Evropske unije, koju je Klaus tvrdoglavo odbijao da okači.

Iako je Zeman, kako sam kaže, tolerantni ateista, svečanost polaganja zakletve završava bogosluženje u katedrali svetog Vida - molitva za otadžbinu.

Sa Milošem Zemanom u predsjednički zamak dolaze i prva dama Ivana i, kako je sam otac, nazvao "prva gospođica" 19-godišnja Katežina Zemanova, koja mu je pomagala aktivno u predizbornoj kampanji, a sada želi da se posveti borbi protiv anoreksije mladih.

Galerija