Najboljim vagonima crnogorske željeznice samo do Nikšića

Iako je za njihovo sređivanje potrošeno tri i po miliona, deset najboljih vagona crnogoske željeznice ne ide na duže relacije

56 pregleda10 komentar(a)
Andrija Lompar, Rešad Nuhodžić, Foto: Zoran Đurić
08.03.2013. 09:35h

Iako je prije četiri godine u njihovo sređivanje i modernizaciju, da bi se podigao kvalitet prevoza na jedinoj međunarodnoj liniji prema Beogradu, uloženo tri i po miliona eura, 10 putničkih vagona tipa „Z“ mjesecima se ne koristi u saobraćaju na relaciji Bar-Beograd.

Kada je Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) prije četiri godine potpisao ugovor sa zagrebačkim “Gredeljom” o temeljnoj medernizaciji ovih deset vagona, rečno je da će od tih kola i još pet koja će biti pristojno sređena u Mariboru napraviti dva voza koji će saobraćati na pruzi Bar-Beograd.

Tadašnji predsjednik odbora direktora ŽPCG Rešad Nuhodžić tom prilikom rekao je da je cilj da Prevoz „postane prepoznatljiv operater u regionu“, pa je voz dobio i odgovarajuće zvučno ime „Inter siti“.

Ipak od toga mjesecima nema ništa pa skupi vagoni umjesto da putnicima olakšaju cjelodnevno putovanje do Beograda, saobraćaju na lokalnoj liniji Podgorica-Nikšić, prevozeći, prema informaciji iz ŽPCG, dnevno u pet polazaka po stotinjak putnika u jednom smjeru.

Kada su uložene pare u modernizaciju vagona, tadašnji predsjednik odbora direktora ŽPCG Rešad Nuhodžić rekao je da je cilj da Prevoz „postane prepoznatljiv operater u regionu“, pa je voz dobio i odgovarajuće zvučno ime „Inter siti“

Za dilemu kako je to isplativo i i zašto se skupi vagoni koriste na relaciji gdje putovanje traje manje do sat, karta košta nepuna tri eura, a vozovi saobraćaju gotovo prazni, u Željezničkom prevozu nema jasnog i nedvosmislenog objašnjenja. Kažu da su u bilansu rada putničkih kola sa Željeznicama Srbije u značajnom plusu i da je zbog toga bilo potrebno „naturalno izravnavanje rada kola“, odnosno povlačenje sređenih vagona.

„Da ova kola nijesu preusmjerena sa međunarodnog u lokalni saobraćaj u cilju naturalnog izravnavanja bili bi prinuđeni da povučemo spavaća i kušet kola, što bi imalo negativne finansijske efekte jer su prihodi od tih kola najveći“, kažu u ŽPCG.

Ostaje otvoreno pitanje gdje je tu interes putnika koji plaćaju skupu kartu i voze se prašnjavim i dotrajlim vozovima do Beograda nekad i po deset i po sati. U ŽPCG kažu da će pred sezonu opet uključiti sređene vagone u kompozicije za Beograd i da se tim vagonima i sada može obavljati organizovani prevoz grupa.