Bugarska: Tri osobe se spalile na protestima

Oni su se tako pridružili talasu masovnih demonstracija koje već duže potresaju zemlju

2 komentar(a)
Bugarska protesti, Foto: Beta/AP
05.03.2013. 20:37h

Tri osobe su se zapalile u Sofiji, od kojih su dvije završile fatalno, tokom protesta rudara, železničara i zaposlenih u elektranama.

Oni su se tako pridružili talasu masovnih demonstracija koje već duže potresaju zemlju.

Radnici su protestovali zbog najavljenog smanjenja radnih mjesta, visokih cijena električne energije i niskog životnog standarda, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u maju, prenijela je agencija Rojters.

Protest su organizovala dva najveća sindikata KNSB i Podkrepa, u senci masovnih demonstracija koje su srušile desničarsku vladu prije dvije nedjelje.

"Mi smo ovdje da branimo svoj posao. Želimo da radimo. Mi želimo hljeba za svoju djecu", rekao je čelnik rudarske sindikalne federacije Podkrepa Vladimir Topalov na protestu.

Mnogi Bugari su nezadovoljni svojom političkom elitom koju smatraju da je korumpirana, uz ocjenu da je malo radila na poboljšanju životnog standarda građana, koji je manji od polovine prosjeka u Evropskoj uniji.

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev je najavio da će se privremena vlada, koja će biti imenovana sljedeće sedmice, fokusirati na poboljšanju ekonomskih uslova i otvaranju novih radnih mjesta, kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti od 12 odsto.