Vaclav Klaus odgovara za veleizdaju zbog amnestije za korupcionaše

Ustavni sud je saopštio da će se tužbom Gornjeg doma parlamenta protiv predsednika Češke pozabaviti po hitnom postupku, očekuje se krajem ovog mjeseca

3 komentar(a)
Vaclav Klaus, Foto: Novinky.cz
04.03.2013. 19:26h

Odlazeći češki predsjednik Vaclav Klaus odgovaraće kao prvi predsjednik u istoriji Češke za veleizdaju, odlučio je danas Senat češkog parlamenta.

Inicijativu za ovo parlamentu je podnijelo 28 uglavnom ljevičarskih poslanika.

Klaus će odgovarati za čin veleizdaje koji po češkom pravu može da počini samo šef države, zbog amnestije i za najveće korupcionaše čija su se suđenja otegla više od osam godina, odugovlačenje da potpiše Lisabonski sporazum ili da blagovremeno imenuje sudije Ustavnog suda.

Za tužbu kojom senatori žele da upozore na opasnost od kršenja ustavnih obaveza od predsjednika, danas na zasijedanju iza zatvorenih vrata glasalo je 38 senatora od 81 člana Gornjeg doma, dok je 30 bilo protiv.

Ustavni sud je saopštio da će se tužbom Gornjeg doma parlamenta protiv predsjednika Češke pozabaviti po hitnom postupku, očekuje se krajem ovog mjeseca.

"Pozdravljam to što je Senat današnjim glasanjem ispunio svoju ulogu ustavnog garanta. Smatram da je tužba Ustavnom sudu jedan od posljednjih načina kako da se upozori na ustavno vrlo problematične korake Vaclava Klausa", kazao je lider opozicione Socijaldemokratske stranke Bohuslav Sobotka.

"Tužba Ustavnom sudu je atak na reputaciju cijele Češke, a motivisana je ličnom mržnjom", ocijenio je premijer Petr Nečas.

Sud će dobiti tužbu sjutra poslije podne, a ukoliko se sudije saglase sa navodima u tužbi da je Klaus u konkretno pet slučajeva prekršio Ustav, prijeti mu oduzimanje predsjedničke penzije i zabrana da se ponovo kandiduje za šefa države.

"Ta riječ veleizdaja se svugdje u inostranstvu prevodi kao izdaja domovine", upozorio je senator vladajućih Građanskih demokrata

Jaroslav Kubera i dodao da će se u svetu pogrešno pomisliti da je Klaus izdao domovinu ili podrivao ustavni poredak.

Veleizdaja je u češkom pravu za razliku od izdaje domovine čin koji može da počini samo šef države, koji inače po Ustavu tokom svog mandata ima takav imunitet da nikome ni za šta ne odgovara, a može da mu se sudi i da se smijeni sa funkcije samo za veleizdaju.

Klaus je već ranije ideju da ga tuže Ustavnom sudu označio za političku igru pošto je najavio da će se i poslije odlaska u predsjedničku penziju angažovati u politici.