Spilberg od Kjubrikovog "najboljeg filma svih vremena" pravi seriju

„Nemoguće je opisati vam šta ću da uradim. Samo ću reći da očekujem da snimim najbolji film ikada“

68 pregleda0 komentar(a)
Stiven Spilberg, Foto: Beta/AP
04.03.2013. 17:10h

Holivudski režiser Stiven Spilberg najavio je da će se uskoro upustiti u pretvaranje filma „Napoleon“ u mini seriju. Riječ je nikada realizovanom projektu za koji je Stenli Kjubrik svojevremeno tvrdio da je najbolji film svih vremena.

„Nemoguće je opisati vam šta ću da uradim. Samo ću reći da očekujem da snimim najbolji film ikada“, napisao je legendarni režiser Steli Kjubrik 1971. godine u pismu upućenom filmskim studijima koji su odbili njegov projekat.

„Napoleon“ je trebalo da bude istorijski ep neviđenih razmjera, koji će dočarati izbudljivu sudbinu jednog od najznačajnijih Francuza svih vremena. Kao glavni glumci pominjani su Oskar Verner i Odri Hepbern, ali se ipak na kraju odustalo od snimanja.

Tek sada stižu bolja vremena za „najbolji film ikada“, ako je vjerovati Stivenu Spilbergu, koji sa Kjubrikovim potomcima pregovara o snimanju mini serije „Napoleon“.

U razgovoru za francuske medije, Spilberg je najavio da već neko vrijeme razvija Kjubrikov scenario, ali ne za bioskopsko platno već za male ekrane.

To neće biti prvi put da Spilberg nastavlja tako gdje je Kjubrik stao, jer je on i ranije dovršavao i ekranizovao neke Kjubrikove projekte. Osim toga, u saradnji sa Tomom Henksom već je potpisao uspješne serije u televizijskoj produkciji HBO mreže.

Spilberg je Francusku posjetio kako bi svečano prihvatio ulogu predsjednika žirija predstojećeg filmskog festivala u Kanu.